Nieuws Actueel
Tourstart slurpt 2 miljoen euro uit Ondernemersfonds Utrecht

Utrechtse bedrijven en ondernemers hebben in het kader van de start van de Tour de France vorig jaar voor twee miljoen euro een beroep gedaan op het Ondernemersfonds, meldt het AD.
Het geld is gegaan naar activiteiten en evenementen, die te maken hebben gehad met het Grand Départ. De aanvragen kwamen uit verschillende delen van de stad, aldus fondsmanager Alan Grommers.
BewijsAls gevolg van de succesvolle Utrechtse Tourstart is de kas van het Ondernemersfonds aardig geslonken. In totaal is er vorig jaar voor ruim 6,4 miljoen aan aanvragen (verdeeld over 218 projecten) ingediend bij het fonds.
Dat is een record sinds het fonds in 2012 in het leven is geroepen en hét bewijs dat ondernemend Utrecht de weg naar het fonds heeft gevonden, meent Grommers. Al de aanvragen van vorig jaar zijn gehonoreerd en voldoen dus aan de voorwaarden van het Ondernemersfonds.
Verplicht bedragTegenover deze 6,4 miljoen euro aan uitgaven stond vorig jaar 5,8 miljoen euro aan inkomsten, opgehoest door gemeente en alle bedrijven en ondernemers in de stad. Zij betalen elk jaar een verplicht bedrag aan het Ondernemersfonds, dat gekoppeld is aan de WOZ-waarde van hun pand.
Omdat het fonds nog genoeg reserves in kas had (een kleine 9 miljoen euro), kon het vorig jaar meer geld uitgeven dan er binnenkwam.
De afgelopen jaren kon het Utrechtse Ondernemersfonds een buffer opbouwen, omdat te weinig Utrechtse bedrijven en ondernemers een beroep op het fonds deden. Dit kwam mede omdat het nog niet zo bekend was.
AanjagerVolgens Grommers is de Tourstart vorig jaar de aanjager geweest voor veel ondernemers en bedrijven. Want ook na het Grand Départ zag het fonds het aantal initiatieven fors oplopen. De verwachting is dat deze groei zich dit jaar voorzet.
Het Ondernemersfonds is eerder in het nieuws geweest, omdat het subsidies niet volgens de regels had toegekend.
OnterechtDaarnaast bleek dat het fonds onterecht 145.000 euro had uitgekeerd aan de Vereniging Parkmanagement Papendorp (VVP). Die heeft beloofd het bedrag terug te betalen, omdat het voormalige bestuur van de VPP opdrachten had verstrekt die 'niet bleken te voldoen aan (onder andere) enkele statutaire voorschriften van de vereniging.'
De bijna anderhalve ton was bedoeld om het prestigieuze Utrechtse bedrijvenpark Papendorp weer een beetje op de kaart te zetten.