Nieuws Actueel

Toyota rekent weer op recordwinst

Van onze redactie 8 mei 2015

Toyota anp

Toyota profiteerde afgelopen jaar onder meer van de goedkope yen en kostenbesparingen die eerder zijn doorgevoerd. Daardoor liep de nettowinst op tot omgerekend ruim 16 miljard euro. Voor het huidige jaar voorziet Toyota een winst die 3,5 procent hoger zal uitvallen. De operationele winst zal daarbij met 1,8 procent toenemen tot krap 21 miljard euro.

Toyota is nog altijd de grootste automaker ter wereld. In de eerste drie maanden van 2015 bracht het bedrijf 100.000 auto's meer aan de man dan naaste concurrent Volkswagen. Wel zag Toyota het aantal verkochte auto's in die maanden met 2,5 procent teruglopen, terwijl de Duitsers 1,8 procent meer voertuigen verkochten.

Met name in eigen land vallen de verkopen van Toyota tegen, waardoor de groei van het concern vooral buiten Japan zal moeten plaatsvinden. Het bedrijf maakte onlangs bekend dat het fabrieken gaat bouwen in Mexico en China. Die moeten de verkopen een boost geven van 300.000 auto's op jaarbasis per 2019. Met de bouw is een investering gemoeid van omgerekend 1,4 miljard euro.

Daarnaast zet het bedrijf in op verdere samenwerking met Chinese bedrijven om de verkopen te stimuleren. In 2014 wist Toyota voor het eerst meer dan 1 miljoen auto's in China aan de man te brengen, twee jaar later dan het bedrijf eerder had voorzien.