Nieuws Actueel

Trage start 2015 voor luchtvrachtbranche

Van onze redactie 3 maart 2015

Image 4791043

De wereldwijde vraag naar vrachtvervoer steeg in januari met 3,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Over heel 2014 kwam de groei nog uit op 4,5 procent. Luchtvaartmaatschappijen waren onvoldoende voorbereid op die afzwakking. Zij breidden hun capaciteit uit met 4,1 procent. Daardoor zaten vrachtvliegtuigen gemiddeld minder vol dan een jaar eerder.

Teleurstelling begin ,,Januari was een teleurstellend begin van het jaar voor luchtvracht'', aldus IATA-baas Tony Tyler. ,,En het is moeilijk om optimistisch te zijn over de rest van het jaar, gezien de economische tegenwind in Europa en groeiende zorgen over de Chinese economie.''

Volgens IATA is het vertrouwen bij ondernemers sinds medio 2014 gestaag afgenomen. Daarnaast worden steeds meer goederen lokaal geproduceerd in plaats van geïmporteerd. Dat komt de internationale handel niet ten goede, aldus de brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen.

Latijns-Amerika Europese vrachtvervoerders zagen de vraag met 1,2 procent afnemen. Dat kwam door de zwakke economische groei en de crisis in Rusland. In Latijns-Amerika vertaalde de zwakte in met name de Braziliaanse economie zich in een afname van de vraag met 6,4 procent. De vrachtvolumes in Azië namen met 6,7 procent toe. De sterkste groei (9,2 procent) deed zich voor in het Midden-Oosten.