Nieuws Actueel

Trainingmissie in Irak begint in februari (video)

Van onze redactie 14 januari 2015

Ongeveer 100 Nederlanders zullen vanuit Arbil op verscheidene locaties in het noorden van Irak een basiscursus van 4 weken geven aan Koerdische peshmerga's. Daarin is aandacht voor schietvaardigheid, medische training, humanitair oorlogsrecht en de omgang met bermbommen en gevangenen. De trainingslocaties, waar de Nederlanders enkele weken kunnen verblijven, bevinden zich op een half uur tot 3 uur rijden vanaf het basiskamp bij het oude vliegveld van Arbil.

Moeizame start Circa 30 Nederlandse militairen gaan nabij het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad Iraakse speciale eenheden trainen. Daarbij gaat het om een commando-opleiding van 8 weken die door de Amerikanen is ontwikkeld.

De trainingsmissie is een onderdeel van de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen hebben al ruim 200 luchtaanvallen uitgevoerd op IS-doelen in Irak. Hennis erkende dat de trainingsmissie mede door internationale politieke besluitvorming moeizamer van start komt dan die luchtcampagne.

Gevechtssituaties Ze benadrukte opnieuw dat de Nederlandse trainers nooit zullen meegaan in gevechtssituaties. Nederland trekt bij de trainingsmissie nauw op met Duitsland, dat een en ander coördineert.