Nieuws Actueel

Trakkies: Startup verlost sloddervos

Martijn Vervest 7 juli 2015

Trakkies startup groot

Een Nederlandse startup heeft dé oplossing gevonden voor alle warhoofden die steeds hun spullen kwijtraken. Trakkies, een soort zendertjes die je op belangrijke bezittingen plakt, geven direct een seintje als je voor de zoveelste keer je tas of smartphone vergeet. "Het systeem leert je kennen en weet zo welke spullen je wanneer meeneemt", legt medeoprichter Victor van Wierga uit aan DeOndernemer.nl.

Het bedrijfje is een crowdfundingcampagne gestart en hoopt in januari de eerste lading devices te leveren. "We moeten wachten op een nieuwe superchip, die wordt pas in december op grote schaal geleverd."

Het werkt zo: De trekkies hebben sensoren en zorgen dat de spullen waar je ze op hebt bevestigd real-time met elkaar kunnen 'praten' via Bluetooth. Wanneer de gebruiker te ver van de objecten verwijderd raakt krijgt deze een melding op zijn of haar telefoon. "Een apparaat dat objecten slimmer maakt. Alle spullen die je verbindt, houden elkaar in de gaten. Dus als je je telefoon laat liggen krijg je op één van de andere trakkies een waarschuwing."

Ik heb een levensgrote villa… "Je kunt zelf instellen op welke de afstand je een melding krijgt, maar trakkies zien ook wat je doet en anticiperen daarop. De bewegingssensor voelt bijvoorbeeld als je op straat loopt. ls een item ineens een meter van je vandaan, dan denkt het systeem: verloren, alarm! Dat is anders op kantoor. Dan moet de software bepalen of je alleen maar even een rondje gaat lopen, opstaat voor koffie, of daadwerkelijk iets vergeet. Het systeem leert je kennen en weet zo welke spullen je wanneer meeneemt." Kun je er nog meer mee? "We zitten nog in de brainstormfase en hebben al meer dan 140 problemen bedacht die we met deze uitvinding kunnen oplossen, zowel voor bedrijven als voor particulieren." Noem er eens een paar... "Een goed voorbeeld is een chip in de auto. Als je hond nog in de auto zit als je boodschappen doet, word je gewaarschuwd als de temperatuur in de auto oploopt. In het bedrijfsleven zijn er vooral toepassingen te bedenken in de logistieke sector. Niet alleen kun je vracht volgen maar je kunt ook monitoren of die wel op de juiste temperatuur is opgeslagen. Zelfs of degene die de ladingen uit het magazijn haalt wel een helm draagt." Bang dat producenten weglopen met het idee? "Integendeel! Ik hoop dat producenten van hardware onze techniek standaard gaan inbouwen, dat zou geweldig zijn. Dat een fabrikant van de wasmachine dezelfde techniek gebruikt als die van de koelkast. Dan kunnen alle apparaten met elkaar communiceren en worden een hoop problemen opgelost. Wij maken dit omdat we het leuk vinden. De sleutel ligt bij de producenten, die de techniek moet omarmen. Maar eerst moeten we wachten op de chip in ons device, die kan pas in december op grote schaal geproduceerd worden." Wat ga je doen tot december? "We gaan na de crowdfundcampagne aan de backers vragen wat ze precies van ons verwachten. Daar kunnen goede ideeën uitkomen."