Nieuws Actueel

Transgender Rhianna gaat niet in op uitnodiging kardinaal Eijk

Van onze redactie 5 juli 2015

Image 5039118

"Ik ben geen hond die je zomaar kunt roepen. Bovendien heb ik die dag (14 juli, red.) geen tijd." De overige bestuursleden van de parochie zijn eveneens uitgenodigd voor een gesprek met de kardinaal, aldus Gralike, later die dag.

Eijk wil het met haar hebben over artikel 30 uit het 'algemeen reglement voor het bestuur van een parochie', zegt de Drontense. Daarin staat onder meer dat een bestuurslid 'om gewichtige, te zijner beoordeling staande redenen' kan worden ontslagen door de bisschop. In dit geval is het de kardinaal die van Gralike af wil. Het bisdom heeft ontdekt ze vroeger als man door het leven ging.

Boos en emotioneel Gralike, die naar eigen zeggen boos en emotioneel is, voelt een terechtwijzing aankomen en past daarvoor. "Ik ben onbevangen, eerlijk, ik ben een goed katholiek. Ik heb kinderen, ik heb mijn zaad goed gebruikt." Per e-mail heeft ze de kardinaal uitgenodigd voor een goed gesprek in Dronten, in de katholieke kerk.

Ondertussen meldt GroenLinks in Dronten 'verbijsterd' te zijn over het aangekondigde ontslag van Gralike. De partij roept zowel raad als college op om zich óók uit te spreken in deze kwestie. "Deze vorm van discriminatie mogen we binnen onze gemeentegrenzen niet accepteren", stelt raadslid Kevin Mol. "Dit gaat niet om het geloof maar is pure discriminatie, verboden in Artikel 1 van de Grondwet."

Henk Krol, Kamerlid van 50Plus, heeft vrijdag paus Franciscus een brief gestuurd waarin hij het opneemt voor Gralike.