Nieuws Actueel

Transport & Logistiek Nederland vreest boetegolf

Rik Nizet 1 december 2014

Transport & Logistiek Nederland (TLN) is bang voor hoge boetes voor Nederlandse transportbedrijven, aangezien er nog veel onduidelijkheden bestaan over een nieuwe Duitse minimumloonregeling. Ook buitenlandse transporteurs moeten daaraan voldoen.

"Het Duitse minimumloon gaat in januari in, maar het is nu nog niet eens duidelijk welke papieren of bewijzen chauffeurs straks in de wagen moeten hebben liggen'', klaagt de brancheorganisatie maandag.

BezwarenTLN heeft ook principiële bezwaren tegen de Duitse maatregel en doet daarom een beroep op de Nederlandse overheid om de zaak bij de regering in Berlijn aan te kaarten.

OnbegrijpelijkNederlandse transporteurs vinden het onbegrijpelijk dat de regeling ook geldt voor internationaal vervoer, van ritten van Nederland naar Oostenrijk tot kleine routes over de grens naar bijvoorbeeld Aken. Dat druist volgens TLN in tegen het vrije verkeer van goederen in Europa. Daarnaast zorgt de nieuwe wetgeving voor veel administratieve rompslomp.

De hoogte waarop het Duitse minimumloon wordt vastgesteld, 8,50 euro per uur, is het probleem niet, aldus TLN. Daar voldoet de Nederlandse transportsector toch wel ruimschoots aan.