Nieuws Actueel

Trap als symbool van uitwisseling tussen ondernemers Borne en Rheine

Van onze redactie 15 juni 2015

Dijkhof Trappen DEOS Frans Nikkels

Evert Kolk van Dijkhof kreeg de opdracht bij toeval. Dankzij een uitwisseling tussen ondernemers uit Borne en partnerstad Rheine. Het was de eerste op zakelijk vlak nadat al dertig jaar op cultureel, sportief en politiek vlak van alles werd georganiseerd. De constatering dat er voor ondernemers eigenlijk niets gebeurde, bracht Arno ten Voorde, Wim Geul en Evert Kolk van de Bundeling Bornse Ondernemers op het idee om zelf iets te organiseren.

Speeddate

In samenwerking met de Euregio werd contact gelegd met collega’s in Münsterland. Er vond een speeddate plaats en er werden contacten gelegd. Onder meer met Ulrich Borowski, die in alle overige Bornse bedrijven niet echt veel interesse had, maar als architect het kaartje van Dijkhof toch maar even bij zich stak.

En zie daar, bij de nieuwbouw voor technologiebedrijf DEOS AG bleek de Bornse trappenbouwer precies dat te kunnen waarvoor de Duitse concurrenten terugdeinsden. En bovendien voor de beste prijs. Vandaar dat deze donderdag een Bornse delegatie, samen met Anne Leiwering-Muldbücker van het samenwerkingsverband Euregio, het product van Dijkhof uitgebreid bewondert.

Hoogwaardig vakmanschap

Borowski wijst tot in detail aan waarom het gaat om een staaltje hoogwaardig vakmanschap. Hoe Dijkhof de delen zo nauwkeurig af kon stemmen dat alles op locatie exact in elkaar viel. En hoe de trapleuningen op de tussenverdiepingen ingenieus zijn afgewerkt. Directeur Stefan Plüth van DEOS AG verklaart hoe het voor hem een voorwaarde was dat de trap werd voorzien van een poedercoating. Een techniek waar overige leveranciers voor terugdeinsden, omdat deze in de fabriek wordt aangebracht en bij het plaatsen van het gevaarte een te groot risico op beschadiging zou lopen. Het Bornse bedrijf durfde het aan en de trap werd in perfecte conditie opgeleverd in het gloednieuwe bedrijfspand.

De lofrede op het vakmanschap komt uit de mond van de oprichter van een bedrijf dat zelf streeft naar het hoogste niveau van energietechniek. DEOS AG ontwikkelt de nieuwste snufjes op gebied van verwarming, beluchting, klimaatbeheersing maar ook verlichting. Daarbij staan efficiënt energieverbruik en het welbevinden van de gebruikers voorop. Het eigen pand dient als showroom voor potentiële klanten en de eisen aan de trap zijn navenant.

Enthousiast

Het stalen gevaarte is vooralsnog het enige concrete resultaat van de eerste ontmoeting anderhalf jaar geleden. Maar de ondernemers zijn enthousiast. Het smaakt naar meer. Er wordt al voorzichtig overlegd wat een goed moment zou zijn voor de ondernemers uit Rheine om zich in Borne voor te stellen en hun netwerk uit te breiden. Pr-medewerker Norbert Kahle van DEOS AG oppert: „In november, als Rheine een nieuwe burgemeester heeft.”

Foto: Anne Leiwering-Muldbücker (Euregio), Stefan Plüth (DEOS AG), architect Ulrich Borowski, Wim Geul en Arno ten Voorde (BBO) en Evert Kolk (Dijkhof Trappen en Treden) op de trap die Kolk leverde voor de nieuwbouw van DEOS. (Frans Nikkels)