Nieuws Actueel

Traumaheli voor dienstreis

Rik Nizet 24 januari 2014

Het bestuur van de Duitse automobielorganisatie ADAC zou de traumahelikopters van de organisatie regelmatig hebben gebruikt voor dienstreizen. Dat meldt het weekblad Stern. De zusterorganisatie van de ANWB blijft daarmee negatief in het nieuws. De ADAC erkende tegenover Stern dat bestuursleden de afgelopen 10 jaar bijna 30 keer de traumaheli hadden gepakt.

Afgelopen weekeinde werd bekend dat de perschef van de ADAC had gesjoemeld met de cijfers voor de verkiezing van de auto van het jaar. Hij vond dat er te weinig stemmen waren binnengekomen en daarom verhoogde hij de aantallen drastisch. Voor de winnende Volkswagen Golf betekende dat een toename van ruim 3400 tot meer dan 34.000.

Weinig tijdVolgens de ADAC mogen de bestuursleden de traumaheli gebruiken als er zo weinig tijd is tussen dringende afspraken dat het met andere transportmiddelen niet lukt. Maar Stern ontdekte dat de ADAC-chef Peter Meyer minstens een keer een luchtreis van een tentoonstelling in Hamburg naar auto-experts in Wolfsburg had gemaakt zonder dat dit dringend nodig was.

"Geen voorzitter van een Duitse onderneming kan zich dat permitteren. Een minister zou er problemen door krijgen. Maar de ADAC-president is zo belangrijk dat hij de helikopter kan nemen?'' vraagt Stern zich af.