Nieuws Actueel

Trends deze kerst volgens winkels in Twente

Sinterklaas is het land nog niet uit, of in tuincentra en bij andere verkooppunten in Twente vliegen de kerstbomen en accessoires de deur uit. De winkels verwachten topdrukte. Wat zijn de vijf trends dit jaar, volgens De Twentsche Courant Tubantia?

Ron Hemmink | Foto's: Pixabay 6 december 2016

Kerst stock

1. Lichtjes, veel lichtjes!

"De lichtjes zie je dit jaar overal in terug. Glazen stolpen zijn bijvoorbeeld populair, om over iets breekbaars of kwetsbaars heen te zetten. Maar dan wel mét een lampje erin", zegt Naomi van der Kruis, medewerkster op de kerstafdeling van Intratuin Enschede.

En vooruit: we zijn toch nog een beetje duurzaam bezig. Led-verlichting is in, kaarslampjes zijn uit.

2. Houten figuren

In de kerstboom van 2016 horen nog steeds kerstballen. Veel ballen zelfs. Slingers zijn daarentegen 'uit', voor als je jezelf nog niet tot de senioren rekent. De boom hoort behalve met ballen goed vol te hangen met allerlei andere accessoires. Van hertjes tot ijspegels en van sterren tot houten schijfjes met figuren erop die te maken hebben met Kerstmis.

Over hout gesproken: natuurlijke materialen zijn helemaal 'in'. Rendieren van hout, houten sneeuwvlokken, dit is het jaar om ze in te slaan en in je boom te hangen. Niet alleen de tuincentra bieden ze aan. Bij een textielzaak als Zeeman heb je al houten decoraties voor enkele euro's per stuk.

Een houten kerstboompje on the side is ook hot. Pim Heerdink van Tuincentrum Heerdink in Geesteren: ,,We zien zelfs dat mensen kiezen voor dunnere kerstbomen, omdat ze hun kamer vol hebben staan met andere kerstspullen zoals houten boompjes."

3. Kant-en-klare kunstboom

De echte boom wint het nog altijd van de kunstboom. Maar de nep-versie boekt wel terreinwinst. Niet alleen de kale 'nepperds' zijn in trek, maar ook de bomen waar al lampjes inzitten.

"Denk bijvoorbeeld aan de bomen met een naked wire", zegt Naomi van der Kruis van Intratuin Enschede. Een naked wat? "Een naked wire. Dat is een snoer met micro-ledlampjes, lampjes waar geen omhulsel omheen zit. Het is een soort zilverdraad, al zie je de lichtdraden tegenwoordig ook in het groen."

Niet geheel toevallig een kleur die 'in' is. Al moeten we eigenlijk zeggen: eucalyptusgroen.

Kunstkerstbomen zijn er trouwens in alle soorten en maten, van versies van een paar tientjes tot varianten gemaakt met pvc met een naked wire erbij à 300 euro.

4. Eucalyptusgroen

De gebruikelijke kleuren rood, goud en zilver komen ook dit jaar terug in de boom. Maar traditioneel groen is vervangen door de frisse kleur eucalyptus.

Niet als hoofdkleur, trouwens. "Zilverwit blijft populair. Maar daar kun je dan weer eucalyptusgroene of kleikleurige ballen bij hangen. En donkerrood blijft in de mode, maar ook dat kun je combineren met ballen van een andere kleur", licht Pim Heerdink van Tuincentrum Heerdink toe. Oftewel: een klassieke boom in een modern jasje.

5. De Nordmann houdt stand

De echte boom wint het nog altijd van de nep-boom. En in de categorie echte bomen is er één onbetwiste koploper: de Nordmann-spar.

"Die blijft razend populair. De ouderwetse kerstboom, de omorika met haar dunne naalden, verdwijnt", zegt bedrijfsleider Jack van der Helm van Intratuin Almelo. "Van de bomen die wij verkopen, is ruim 90 procent een Nordmann-spar", voegt Pim Heerdink van Tuincentrum Heerdink in Geesteren daaraan toe.

Ook voor mensen met een smalle beurs is een Nordmann-kerstboom interessant. In veel winkels heb je voor pakweg 15 euro een prima boom te pakken.