Nieuws Actueel

Trigion trots op NOS-portier

Bram de Vrind 30 januari 2015

De beveiliger die donderdagavond werd geconfronteerd met Tarik Z. en daarna met hem meeliep door het pand van de NOS, heeft goed gehandeld. Dat zei directeur Richard Franken van beveiligingsbedrijf Trigion vrijdag in het NOS Radio 1 Journaal.

VIDEO Beelden vanuit de NOS studioOpstelten: lijkt op eenmansactie'Beveiliging was niet adequaat''Sinds Parijs waren we voorbereid'Politici vol lof maar ook bezorgd'Man is beslist geen hacker'Man gearresteerd, politie doorzoekt omgeving'Man met wapen overmeesterd'NPO 2 ook op zwart

"Dat je zo koel bent om met iemand de verkeerde kant op te lopen om erger te voorkomen, is heel goed", aldus Franken. Volgens hem was het een logische reactie van de beveiligingsmedewerker om de gewapende man mee te nemen naar een andere ruimte, weg van de studio van het NOS Journaal van 20.00 uur. "Je test dit soort dingen natuurlijk wel in rollenspelen, maar op het moment dat het gebeurt en je ernaar handelt, heb je wel karakter", zei hij.ImpactDe Trigion-directeur zegt dat de gijzeling in Hilversum veel impact heeft op de medewerker. "We gaan dit samen verwerken."

Fort KnoxVolgens Franken kan het niet de bedoeling zijn het Media Park volledig af te sluiten voor de buitenwereld. "Er komen elke dag duizenden medewerkers en gasten op het park. Je moet een goede balans zien te vinden. Honderd procent waterdicht wordt het nooit en je wilt natuurlijk ook niet een Fort Knox zijn."

'Dit doet de beroepsgroep goed'De beveiliger heeft zijn beroepsgroep goed gedaan, zei vrijdag Cees Lueks, docent/instructeur orde en veiligheid bij ROC Mondriaan in Den Haag.

InstructiepakketVolgens hem is het logisch dat een beveiliger doet wat een man met een wapen vraagt. "Toch heeft hij conform het instructiepakket gehandeld. Dat heeft hij supergoed gedaan. Voor een groot deel hangt dat af van zijn persoonlijkheid."

Wettelijke beperkingenBij het theoretische gedeelte van de opleiding in Den Haag leren de studenten wat de wettelijke beperkingen zijn voor hun optreden. In het praktische deel leren ze onder meer omgaan met agressie, zowel fysiek als verbaal. In rollenspelen worden situaties nagespeeld.

Netjes en beleefd"Correct optreden blijft belangrijk", zegt Lueks. "Je moet altijd mensen in de ogen blijven kijken, beleefd en netjes zijn. Komt er geen oplossing, dan kan eventueel tot aanhouding worden overgegaan. En ook dat moet weer volgens vaste regels gaan."

ADO Den HaagTijdens de opleiding bij ROC Mondriaan gaan de studenten met docenten onder meer naar het stadion van ADO Den Haag en de Haagse markt. "Daar leren ze met allerlei situaties omgaan. Op die manier bereiden we ze voor als ze als beveiliger aan de slag gaan."

De portier is een held. Ga er maar aan staan, met gek met een wapen zo toespreken. #jesuisportierpic.twitter.com/vtcg8HWU2h

— Suzanne den Toom (@SuzannedenToom) January 29, 2015

"De portier van het NOS-gebouw heeft koelbloedig gehandeld", aldus burgemeester Broertjes.

— NOS (@NOS) January 29, 2015