Nieuws Actueel

Trouwen in Hengelo moet meer geld gaan opleveren voor gemeente en ondernemers

Van onze redactie 15 mei 2015

Trouwen sxc

In 2013 zijn de trouwtarieven in Hengelo nog fors verhoogd. De huwelijksvoltrekkingen in het stadhuis werden 100 euro duurder, die in de buitenlocaties zelfs 200 euro. Dat leidde tot een sterke daling van het aantal huwelijken en dus minder inkomsten voor de gemeente en ondernemers. Vandaar dat het college van B en W nu, in het kader van de bezuinigingsoperatie voor de komende jaren, voorstelt om het trouwen in Hengelo weer goedkoper te maken.

BuitenlocatiesNa de laatste tariefsverhoging daalde het aantal huwelijken meteen met maar liefst 43 procent: van 256 in 2012 tot 146 in 2013. Vooral de vaste buitenlocaties, zoals De Houtmaat en Het Wapen van Beckum, hebben en hadden onder de tariefsverhoging te lijden. Werden in 2012 nog 134 huwelijken gesloten in een vaste buitenlocatie, in 2013 kelderde dat aantal naar 57: een daling van ruim 57 procent.

UitwijkenDe gemeente veronderstelt dat veel bruidsparen zijn uitgeweken naar buurgemeenten met lagere tarieven, zoals Borne en Oldenzaal. „Het moge duidelijk zijn dat de uitbaters van de vaste Hengelose trouwlocaties niet blij waren met deze tariefsverhoging.”

BudgethuwelijkIn 2014 liet het aantal huwelijken in Hengelo weer een lichte stijging zien. Volgens de gemeente is dat uitsluitend te danken aan de introductie van het zogenaamde ‘budgethuwelijk’. Sinds 2014 kunnen bruidsparen op maandag in het Hengelose stadhuis trouwen tegen een gereduceerd tarief: 175 euro in plaats van 419,20 euro. De animo voor het ‘budgethuwelijk’ blijkt bijzonder groot. In 2014 maakten 79 bruidsparen er gebruik van. Dat is bijna 40 procent van alle bruidsparen in Hengelo.

Het budgethuwelijk is nauwelijks ten koste gegaan van de duurdere huwelijken in Hengelo. „Het lijkt erop dat er vooral gebruik van wordt gemaakt door bruidsparen die anders kosteloos waren getrouwd of in een andere gemeente.” Door invoering van het budgethuwelijk steeg het totaal aantal huwelijken in Hengelo in 2014 tot tweehonderd. „Daarmee halen we het niveau van 2012 nog steeds niet, maar het gaat wel weer in die richting.”

TarievenConclusie van het ambtelijke voorstel: „Wij zijn van mening dat Hengelo zeker beschikt over mooie trouwlocaties, maar dat de hoge tarieven bruidsparen ervan weerhouden om in Hengelo te trouwen.”

Daarom stelt het college nu dus voor om de trouwtarieven (met uitzondering van het budgethuwelijk op maandag) te verlagen. „Met deze prijsverlaging denken wij aanzienlijk meer huwelijken naar Hengelo te kunnen halen. Vooral de vaste buitenlocaties zullen daarvan profiteren. Wij voorzien daar een toename van zeker 80 procent (oftewel 45 huwelijken per jaar). Dat levert de gemeente extra leges op (naar verwachting bijna tien mille, red.) en de vaste buitenlocaties meer huwelijken en extra omzet.”

De gemeente Hengelo telt zes vaste buitenlocaties voor huwelijksvoltrekkingen:Buitenplaats De Houtmaat.Tuindorphotel ’t Lansink.Het Wapen van Beckum.Café De Cactus.Twentse Bierbrouwerij Proeflokaal.Watermolen De Oldemeule in Oele.