Nieuws Actueel

Trumpf werkt mee aan ontwikkeling robotgestuurde laser

Van onze redactie 16 december 2014

Het Hengelose Trumpf heeft in een partnerschap met NTS-Group, Robotics laboratory Southwest Engineering Institute, laser technology leader EWI, Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR), Avans Hogeschool de start aangekondigd van de volledige ontwikkeling van de laser. Het bedrijf, een specialist in het produceren van werktuigmachines, lasers en elektronica voor industriële toepassingen, is de afgelopen jaren reeds bezig geweest met de onderzoek en voorontwikkeling van het project. De laser moet in 2016 voor de markt beschikbaar zijn.

Duurzame verfverwijderingsoplossing

Het ministerie van Economische Zaken heeft voor de ontwikkeling van de Laser Coating removal Robot een innovatiekrediet goedgekeurd dat in combinatie met privé-investeringen de ontwikkelingskosten van circa negen miljoen euro zal gaan financieren. Het robotsysteem wordt gezien als een duurzame verfverwijderingsoplossing voor vliegtuigen en helikopters. Momenteel verwijderen onderhoudsdepots en gespecialiseerde verfspuiterijen verf en coating van vliegtuigen en helikopters met behulp van bijvoorbeeld chemische afbijtmiddelen, schuurmaterialen of kunststof straalmiddelen.

Trumpf Nederland maakt deel uit van het gelijknamige Duitse concern. Het familiebedrijf Trumpf werd in 1923 in de buurt van Stuttgart opgericht als mechanische werkplaats. Het bedrijf groeide uit tot een multinational met 11.000 werknemers, die jaarlijks samen voor een omzet van 2,5 miljard euro zorgen. Het bedrijf is producent van medische apparatuur (operatietafels en -lampen), generatoren, lasersnijsystemen, elektrogereedschap en laserbronnen, waarmee laserstralen kunnen worden opgewekt. Bij de Hengelose vestiging werken 73 werknemers. Het bedrijf zag in het in juni afgesloten boekjaar de omzet stijgen van 27 miljoen naar 58,5 miljoen euro.

Foto: Ger van der Endt, directeur van Trumpf Nederland. (Frans Nikkels)