Nieuws Actueel

Iedereen werkt aan laatste kans Griekse deal

Van onze redactie 30 juni 2015

Image 5043606

Eerder op de dag meldden diverse media al dat Juncker de Grieken nog een laatste aanbod heeft gedaan, om tot een akkoord te komen over noodsteun voordat de deadline voor een deal met de schuldeisers dinsdag afloopt. Tsipras zou daarvoor dinsdag nog schriftelijk moeten instemmen met het voorstel dat de geldschieters van Griekenland vrijdag op tafel legden.

Vervolgens zou er een Europese top kunnen worden belegd, waarbij alle partijen zouden moeten beloven om campagne te voeren voor een 'ja' bij het referendum in Griekenland, komende zondag, over de schuldendeal. De Griekse regering heeft de bevolking de afgelopen dagen juist opgeroepen om 'nee' te stemmen, omdat Athene in haar visie dan sterker zou staan in de onderhandelingen met de crediteuren.

Als de Grieken instemmen met de voorwaarden voor nieuwe leningen, dan zouden de geldschieters bereid zijn hun belofte uit 2012 om de schuldenlast van Griekenland te verlichten gestand te doen. Die verlichting zou bestaan uit een verlenging van de looptijd van leningen, lagere rentes en uitstel van betaling van rente op leningen van eurolanden aan Griekenland.

EPA