Nieuws Actueel

Tsipras uitgejoeld door Europees Parlement

Lotte Grimberg 8 juli 2015

Forse kritiek én steunbetuigingen kreeg de Griekse premier Alexis Tsipras woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg. Toen hij binnenkwam wisselden luid boegeroep en enthousiast gejuich elkaar af.

Lees ook:Grieken willen opnieuw steunGrieken komen met hervormingsvoorstel

In een vlammend betoog gaf Tsipras aan dat de Griekse bevolking geen verdere bezuinigingen aankan, mede omdat de eerdere leningen volgens hem nooit terecht zijn gekomen bij het volk, maar bij de banken. De schuldenberg moet worden herzien, aldus Tsipras. Wel toonde hij zich bereid hervormingen door te voeren en belastingontduiking aan te pakken. Concrete voorstellen komen donderdag beloofde hij.

Gewone griekVanuit zowel linkse als eurosceptische hoek werd Tsipras positief bejegend, maar van onder meer een boze Guy Verhofstadt, leider van de liberalen in het parlement, kreeg hij de wind van voren. Hij waarschuwde dat de "gewone Griek'' 30 tot 40 procent van zijn inkomen verliest bij een 'Grexit' en dat de rekening verder bij alle ,,gewone Europeanen'' terechtkomt.

Verhofstadt eiste op hoge toon dat Tsipras binnen 48 uur met een pakket gedetailleerde voorstellen voor wetgeving komt en de publieke sector "dramatisch'' verkleint. "We slaapwandelen niet naar een Grexit, maar rennen ernaartoe.''

Blanco chequeDe grootste fractie, de christendemocratische EVP, leek weinig geloof te hebben in een oplossing. Volgens hun leider Manfred Weber is Tsipras bezig Europa te splijten. Esther de Lange, leider van de CDA-delegatie, stelde vast dat een meerderheid van het parlement een akkoord wil. "Maar daarvoor wordt geen blanco cheque uitgeschreven.''

Meerdere fracties wezen erop dat er zeker vijf Europese landen zijn waarvan de bevolking armer is dan Griekenland, en dat het land gewoon aan zijn verplichtingen moet voldoen.

SchuldverlichtingSteun voor Athene kwam er ook van de sociaaldemocraten, die pleitten voor schuldverlichting en zeiden dat een Europa zonder Griekenland "ondenkbaar'' is.

Zondag staat een top van de Europese regeringsleiders gepland om knopen door te hakken over de toekomst van Griekenland. EU-president Donald Tusk riep op dan tot consensus te komen. ,,Iedereen heeft de verantwoordelijkheid de crisis op te lossen.''