Nieuws Actueel

Tsipras zoekt steun

Rik Nizet 24 juni 2015

Griekenland arbeider 335

De Griekse premier Alexis Tsipras werft steun voor zijn deal met de schuldeisers. Tsipras' woordvoerder, Gabriel Sakellaridis, heeft dinsdag voor tal van omroepen beklemtoond dat "elke parlementariër een eigen verantwoordelijkheid draagt om te erkennen dat niet alleen het moment urgentie vereist, maar het hele project urgent is''. Tsipras' Coalitie van Radicaal links (Syriza) heeft 149 van de 300 zetels in het parlement en krijgt steun van een kleine partner met dertien. Minstens tien en mogelijk veertig Syriza-parlementariërs zijn fel tegen concessies aan de schuldeisers.

Die lijkt Tsipras op de valreep wel te overwegen. Na een impasse van vijf maanden in de onderhandelingen tussen zijn regering en de Europese geldschieters, moet hij kort voor een Grieks bankroet steun krijgen voor een akkoord dat zijn aanhang niet zint. De kleine coalitiepartner vindt Tsipras' plannen maar niks. Misschien bieden parlementsleden uit de oppositie uitkomst. Sakellaridis waarschuwde dat Tsipras een meerderheid achter zijn voorstel wil en anders valt de regering.

Vanzelfsprekend is steun uit de oppositie niet volgens de krant Kathimerini. De grootste oppositiepartij, Nieuwe Democratie (ND, 76 zetels), is destijds als regeringspartij onder druk van de noodkredietverleners met de impopulaire bezuinigingen en hervormingen begonnen. Tsipras won de verkiezingen door te beloven dat ongedaan te maken. Tsipras' compromisvoorstel bevat punten die ND als schadelijk voor het economisch herstel beschouwt zoals de extra belastingen op winst van ondernemingen.

De links-radicale aanhang van de premier vreest dat de premier helemaal niets heeft bereikt. Geen schuldenvermindering en Tsipras neemt nu zelfs een heilig huisje, het pensioenstelsel, op de schop. Zo zou hij voorstellen pensioenen toch te verlagen via hogere premies voor zorgverzekeringen.