Nieuws Actueel

TSM Business School even ‘stiekem’ failliet

Van onze redactie 2 september 2015

School Thinkstock 1

Via de TSM Business School kunnen universitair geschoolden die al een baan hebben zich verder bekwamen in leiderschap en technologie. Inmiddels is een doorstart gemaakt onder dezelfde eigenaar, AOG Holding in Groningen en Leusden. AOG nam de verliesgevende Twentse school in januari over van de Universiteit Twente. TSM was verliesgevend omdat het studentental met circa 20 procent was gedaald en veel bedrijven hun interne MBA-opleiding hebben geschrapt.

UTDe UT had en heeft 20 procent van de aandelen van TSM. De AOG-directie wilde TSM na de overname reorganiseren, maar kreeg van het UWV geen toestemming personeel te ontslaan. Door het faillissement kwamen alle 21 TSM-personeelsleden zonder sociaal plan op straat te staan. Van hen zijn er tien weer aangenomen door de doorgestarte TSM Business School. Curator Jeroen Sprangers verkocht de failliete school aan de oude eigenaar. Maar hij doet de verdere afwikkeling van het bankroet ‘met een vergrootglas’, zegt hij. „Want als de truc wordt toegepast om vlak voor het faillissement van naam en vestigingsplaats te veranderen, is er vaak iets niet in de haak.”

SchuldeisersVolgens Sprangers snappen veel schuldeisers van TSM niet wat er aan de hand is. „Die krijgen van mij een brief waarin staat dat VL Opleidingen, waarvan ze nog geld tegoed hebben, failliet is. Onder hen zijn veel freelancedocenten. Die denken dat het een vergissing is. Daardoor druppelen nu pas de eerste vorderingen binnen.”

Directeur en mede-aandeelhouder Albert-Jan Postma van AOG Holding geeft toe dat naam en standplaats van TSM werden veranderd om imagoschade te voorkomen. „Het was nodig voor de continuïteit, anders was de hele opleiding eraan gegaan. De opleiding voor al onze 150 studenten is nu gegarandeerd en ook onze 120 freelancedocenten kunnen blijven. Er moest iets gebeuren. De totale schuldenlast lag tussen de 1,5 en 2 miljoen euro, alleen over 2014 bedroeg het verlies een miljoen euro. Toen het UWV niet wilde meewerken, moesten we doorpakken.”