Nieuws Actueel

TSN-ontslag spaart regio, wel loonoffer

Van onze redactie 30 april 2015

Thuiszorg Frans Nikkels

Ruim een week nadat TSN in Den Haag aankondigde dat het 650 thuiszorgmedewerkers ontslaat en nog zo’n 1.500 anderen met een tijdelijk contract hun baan verliezen, gloort er nog geen hoop vanuit het rijk of de gemeenten voor betere betaling. De in Almelo gevestigde landelijk marktleider TSN lijdt verlies op licht huishoudelijk werk en gaat volgens de directie failliet als er niet snel en hard wordt ingegrepen. 4.300 medewerkers moeten loon inleveren

Dit betekent dat 4.300 TSN-medewerkers loon moeten inleveren. De ontslagen vallen volgens Directeur Zion Jongstra in die gemeenten waar het hardst wordt ingegrepen op de lichte huishoudelijke zorg. Dat leek in deze regio tot voor kort ook in Berkelland te gebeuren, waar per 1 juli helemaal zou worden gestopt met dit werk. „Dat wordt nu op zijn vroegst 1 januari. Een bemiddelaar bekijkt hoe het daarna verder moet.”

Veel TSN-medewerkers geven zowel zware (HH2) als lichte (HH1) huishoudelijke hulp. Dat leidde bij TSN in combinatiebanen ook tot een betere betaling van de hulpen. „Helaas is dat niet meer mogelijk en moeten we nu noodgedwongen onze hulpen die in de hogere loongroep zitten minder gaan betalen”, zegt directeur Jongstra. „Uit mijn hoofd is dat 10,20 euro in plaats van 12,60 euro per uur. Maar nogmaals, dat geldt alleen voor de uren waarin men lichte huishoudelijke hulp verleent, dus HH1.”

Het loonoffer gaat al in op 18 mei.

Foto: Frans Nikkels