Nieuws Actueel

TSN Thuiszorg wil 650 medewerkers kwijt

Van onze redactie 22 april 2015

Thuiszorg Frans Nikkels

TSN Thuiszorg heeft haar hoofdkantoor in Almelo. Daarnaast beschikt de zorgorganisatie over vestigingen in Enschede en Hengelo. Directeur Zion Jongstra schrijft de ‘ongekend zware maatregelen’ toe aan de bezuinigingen die staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gemeenten heeft opgelegd. „Veel gemeenten doen daar een flinke schep bovenop en verlagen de vergoeding voor thuiszorg soms drastisch”, stelt Jongstra. De werknemers die worden ontslagen werken in gemeenten die helemaal stoppen met de financiering van de thuishulp. Welke dat zijn is nog onbekend.

De loonsverlagingen hebben betrekking op medewerkers die werkzaam zijn in plaatsen waar het door gemeenten geboden tarief veel lager ligt dan de loonkosten. „TSN moet hier nu ruim 5 euro per gewerkt uur op toeleggen. Wij betreuren het deze medewerkers die zulk belangrijk werk doen minder te gaan belonen, maar hebben geen andere keus. Wij kunnen deze verliezen niet langer dragen”, aldus de directeur.

Einde nog niet in zicht

Jongstra voorziet dat er bij Nederlandse thuishulporganisaties in totaal nog tienduizenden banen verdwijnen de komende tijd. Bovendien staat de thuishulp voor 220.000 kwetsbare mensen acuut op het spel. TSN Thuishulp schrapte eerder dit jaar al enkele honderden banen via kleinere reorganisaties, eveneens als gevolg van de bezuinigingen.

De TSN-directeur wil dat Van Rijn direct ingrijpt. Zo zou de staatssecretaris gemeenten minimumtarieven kunnen opleggen en ze verbieden thuishulp te schrappen. „En hij kan de gemeenten die het wél goed hebben geregeld tot voorbeeld stellen.”

Foto: Frans Nikkels