Nieuws Actueel

Tuinders blijven Russische boycot tot na lente voelen

Van onze redactie 20 november 2014

Dat schrijft ABN Amro in een rapport dat donderdag verschijnt. Sectoreconoom Frank Rijkers van de bank verwacht dat de boycot niet langer dan een jaar zal duren.

De boycot, die op 6 augustus werd aangekondigd door de Russische premier Medvedev, betekende een dikke streep door de rekening voor de Nederlandse telers van komkommers, tomaten en paprika. Juist dit jaar zat er enorme groei in de export naar Rusland, zo blijkt uit de cijfers.

Export In de eerste 9 maanden van dit jaar steeg de export van glasgroente met maar liefst 40% in vergelijking met dezelfde periode in 2013. Er ging van januari tot en met september iets meer dan 87.000 ton glasgroente (vooral paprika en tomaten) naar het land, tegen 62.000 ton een jaar eerder. Volgens ABN Amro is die groei 'te danken aan jarenlange investeringen op de Russische markt'.

De prijzen van komkommers en paprika liggen sinds het begin van de boycot gemiddeld 20 tot 30% lager dan in dezelfde periode in 2013. Volgens Rijkers woekert de crisis zeker voort tot na de lente. "We verwachten dat er in Nederland iets minder paprika, tomaten en komkommers zullen worden geteeld. Er zijn bedrijven bezweken onder de crisis. Maar de druk op de prijzen blijft groot omdat er onvoldoende vervangende markten zijn. Het duurt jaren voordat een land zijn grenzen opent voor tomaten uit Nederland."