Nieuws Actueel

Tuinders lijden onder Oekraïne-conflict

Lotte Grimberg 6 augustus 2014

Nederlandse tuinders worden al geraakt door het conflict tussen de Europese Unie en Rusland over Oekraïne. Weliswaar niet rechtstreeks, maar daarom niet minder hard, zegt voorzitter Nico van Ruiten van de ondernemersorganisatie van tuinders LTO Glaskracht.

SanctiesRusland stelde vorige week een importverbod in voor Poolse groente en fruit, een maatregel die wordt gezien als vergelding van de Europese economische sancties tegen Rusland.

Omdat door het importverbod de voor de Poolse tuinbouwsector belangrijkste markt is weggevallen, worden de Poolse producten nu vooral in Duitsland maar ook elders in de EU afgezet. Daardoor duiken de prijzen van tomaten en paprika's omlaag en dat zet de inkomsten van Nederlandse tuinders onder druk, zegt Van Ruiten.

GrensDaarnaast hapert de export van Nederlandse groente en fruit naar Rusland. Dat komt doordat exporteurs die de producten verkopen, onzeker zijn geworden. "Zij vragen zich af of zij wel betaald krijgen als zij eenmaal met hun producten de Russische grens over zijn, ook al is er op dit moment geen reden om daaraan te twijfelen.''

DramatischRusland is een grote markt voor de Nederlandse groente- en fruittelers, die er jaarlijks voor 600 miljoen euro naar toe exporteren. "Ik wil geen dramatisch verhaal ophangen, maar als dit heel lang duurt, zou het voor veel telers wel eens het laatste zetje kunnen zijn'', aldus Van Ruiten.