Nieuws Actueel

Turbines draaien weer in Noordoostpolder

Van onze redactie 26 december 2015

Windmolensdiscussie1065

De eerste tien van de 26 windturbines van NOP Agrowind op de Wester- en Noordermeerdijk in de Noordoostpolder draaien sinds donderdag weer. Alle molens stonden sinds begin december stil nadat een tip van een van de wieken was afgebroken, meldt De Stentor.

„Het besluit is weloverwogen en na overleg met de bevoegde instanties genomen. Uit inspecties van de betreffende windturbines zijn geen gebreken of afwijkingen naar voren gekomen’’, zegt Jan Verheij van NOP Agrowind.

Bij een aantal andere windturbines zijn beschadigingen geconstateerd en vindt nader onderzoek plaats. De inspecties van de andere windturbines van NOP Agrowind zijn nog gaande. Deze turbines staan in de zogenaamde ‘idle mode’ om de levensduur van de (elektrotechnische) systemen in de turbine te waarborgen. De windturbine is uitgeschakeld maar de rotor kan licht meebewegen met de wind. Dit betekent dat de bladen heel langzaam draaien. Deze instelling leidt niet tot een verhoogde belasting voor de tip.

Het onderzoek naar de oorzaak van het recente incident, waarbij een deel van het uiterste (omgebogen) puntje van een van de rotorbladen van een windturbine is afgevallen, is nog gaande.