Nieuws Actueel

Turkije: lesje voor Nederland

Van onze redactie 27 november 2014

Hij is degene die namens zijn minister Nederland beschuldigt dat Turken in ons land 'racistisch' en 'agressief van toon' worden bejegend. Dat is onvergeeflijk, aldus de verklaring.

Shockeren ,,We zijn inderdaad boos", zegt Bilgic in een toelichting. ,,Ik ben blij te horen dat de boodschap veel attentie krijgt in Nederland." De Turken wilden shockeren, zo valt te beluisteren in Ankara.

Steen des aanstoots in Turkije is een rapport over vermeend extremisme van NederlandsTurkse jongeren en een onderzoek dat minister Lodewijk Asscher (Integratie, PvdA) aankondigde naar Turkse verenigingen in ons land die de integratie zouden belemmeren.

Ongepast In Nederland is geïrriteerd gereageerd op het Turkse statement. ,,Onjuist, ongeïnformeerd en ongepast'', luidde de reactie van Asscher. Volgens de PvdAbewindsman toont de verklaring vooral aan dat Ankara zich op afstand blijft bemoeien met Turkse Nederlanders. "Wij zijn hier een democratisch gekozen regering, wij moeten ons zonder bemoeienis van buiten kunnen buigen over integratiekwesties. Ook Turkse Nederlanders mogen hun mening vormen zonder dat de overheid van een ander land zich in het debat mengt."

Opheldering Zijn collega van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zal om opheldering vragen. Vanuit de Tweede Kamer klinkt ergernis over de Turkse 'bemoeienis'. De Turkse inmenging was gister toevallig onderwerp van debat tijdens de begrotingsbehandeling van Sociale Zaken. SP-Kamerlid Sadet Karabulut, van Turkse komaf, waarschuwde dat Ankara al decennia bezig is de greep op Nederlandse Turken te verstevigen. De PVV vindt dat de ambassadeur moet worden uitgewezen als die geen excuses aanbiedt. Het CDA wijst erop dat in Turkije Nederlandse patriots staan opgesteld om dat land te beschermen tegen Syrië.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken doet luchtig over de consequenties van de diplomatieke rel. ,,Dit hoeft niet te betekenen dat de bilaterale verhoudingen nog verder achteruit gaan," zegt Bilgic. "We zullen op diplomatieke manier in overleg gaan."