Nieuws Actueel

Turkije mag weer twitteren

Jeroen Jansen 3 april 2014

Turkije heeft de blokkade van berichtenwebsite Twitter donderdag opgeheven. Het kantoor van premier Recep Tayyip Erdogan maakte dat bekend. De opheffing kwam een dag nadat het constitutionele hof had bepaald dat de beperking moest worden ingetrokken.

De blokkade was volgens de opperrechters een inbreuk op het recht van vrije meningsuiting.

VerkiezingenDe Turkse regering liet Twitter op 21 maart blokkeren door de telecommunicatieautoriteit TIB, enkele dagen voor de lokale verkiezingen. De beperking van Twitter kwam enkele uren nadat premier Erdogan in een toespraak zei dat hij "de internationale gemeenschap zou trotseren'' en Twitter zou sluiten. Via het sociale medium gingen onder andere berichten rond over gelekte telefoongesprekken op YouTube van hoge officials.

InbreukDe officiële reden van de blokkade was dat de site inbreuk zou maken op de privacy. Een administratieve rechter schortte het verbod vijf dagen later op, maar de site bleef geblokkeerd. Veel Turkse twitteraars wisten die hobbel overigens eenvoudig te omzeilen.

De autoriteiten lieten ook YouTube blokkeren. Voor zover bekend is dat nog steeds zo. De blokkades van beide sites veroorzaakten internationale verontwaardiging.