Nieuws Actueel

Turkse handel in 'verloren' Nederlandse paspoorten

Van onze redactie 27 december 2014

Deze paspoorten worden in werkelijkheid verkocht door hun eigenaars, die een dubbele nationaliteit hebben, en die vervolgens een jaar wachten voor ze naar de politie stappen om hun 'verlies' aan te geven. Mensensmokkelaars kopen deze paspoorten op en verkopen ze door aan Syriërs die enigszins lijken op de paspoortfoto. De originele paspoorthouders moeten wel Nederlanders met een mediterraan uiterlijk zijn, bevestigt een mensensmokkelaar.

Premier Syrische vluchtelingen kunnen voor 8.000 tot 10.000 euro het paspoort van een ander kopen. De verkopers van hun pas krijgen daarvoor 4.000 euro van Turkse mensensmokkelaars. Die adviseren vluchtelingen ook de antwoorden te leren op de vragen die Turkse douaniers meestal stellen bij steekproeven op het altijd zeer drukke internationale vliegveld van Istanbul. Zo wordt gevraagd naar de hoofdstad van Nederland of de naam van de premier.

Asiel Met een 'verloren' – maar nog altijd geldig en origineel paspoort – koopt een Syrische vluchteling een vliegticket Istanbul-Amsterdam. De mensensmokkelaar heeft ondertussen een valse 'entry stempel' en visum voor Turkije in het paspoort gezet. Make-up en kledingadviezen zorgen er veelal voor dat de Turkse paspoortcontrole op de luchthaven niet doorheeft dat de reiziger een ander is dan de eigenaar van het paspoort. Eenmaal in het vliegtuig vernietigt de Syriër dan het paspoort, zodat de echte eigenaar van het paspoort niet in de problemen komt. Bij aankomst op Schiphol wordt bij het verlaten van het toestel onmiddellijk asiel aangevraagd. De eigenaar van het paspoort krijgt van de mensensmokkelaar bericht dat hij aangifte kan gaan doen van verlies of diefstal. Dat er fraude in het spel is valt bijna niet te bewijzen.