Nieuws Actueel

Tussen Kunst en Kitsch viert 30e verjaardag

Van onze redactie 18 april 2015

Image 4863634

Met 101 bijzondere ontdekkingen uit de 30 jaar dat het tv-programma bestaat.

De allereerste opname van het tv-programma was in 1994 in het Singer Museum in Laren. "Lekker dicht bij Hilversum, als we wat zouden vergeten dan konden we het makkelijk nog even ophalen", vertelt Cees van Drongelen in het boek. Als 2e opnamelocatie koos de AVRO (toen nog zonder TROS) voor Museum Flehite in Amersfoort.

Sympathiek programma Dat is ook de plek waar de tentoonstelling wordt gehouden. Onno Maurer, hoofd en conservator van het museum, is enthousiast. "Ik vind het zo'n sympathiek programma. De waarde ervan is dat ook mensen die niet van zichzelf kunstliefhebber zijn, zo toch met kunst en cultuur in aanraking komen." Zijn team en hij hebben de afgelopen maanden overuren gedraaid, zijn bijvoorbeeld door heel Nederland gereden om met alle 101 eigenaren van de voorwerpen die de experts uit het programma hebben uitgekozen, een gebruiksovereenkomst te sluiten.

Na 30 jaar is Tussen Kunst en Kitsch een van de populairste programma's op tv en steevast goed voor meer dan anderhalf miljoen kijkers. De aflevering van afgelopen woensdag was na het Achtuurjournaal het meest bekeken programma en liet daarmee het Champions Leaguevoetbal nog achter zich.

De tentoonstelling 30 Jaar Tussen Kunst en Kitsch in 101 ontdekkingen is van 19 april tot en met 22 juli in Museum Flehite in Amersfoort. Het boek kost 19,95 euro en is te koop in de boekhandel en bij het museum.