Nieuws Actueel

TV Enschede FM springt eruit

Van onze redactie 5 juni 2015

Enschede fm

Zaterdag kan Flip van Willigen naar de Hema om lijstjes te halen. Vrijdagavond was de stationsmanager in Hilversum om opnieuw prijzen dan wel lofuitingen in ontvangst te nemen op de avond van de lokale omroepen.

ErkenningDe Lokale Omroep Awards is een feestje voor de eredivisie van de lokale omroepen. Het zijn er zo’n 280, tien steken er bovenuit. TV Enschede FM is zo’n topper. Ook al wordt er wel eens smalend gesproken over de lokale omroep, de lokalo’s timmeren wel degelijk aan de weg. De laatste tijd prediken mediastrategen het evangelie van de locals en de hyper-locals, in Enschede zijn ze al een eind op weg.

ProfessioneelPresentatrice Marlieke Gortmaker staat voor die professionaliteit. Ze is afgestudeerd aan de UT op communicatie. In Hilversum ging ze gisteren op voor presentatietalent van het jaar, bij de omroep doet ze meer dan presenteren. Ze is coördinator redactie, PR en marketing.Gortmaker heeft vijf betaalde collega’s. De baas van het stel is Van Willigen. De zes beroeps hebben een zwerm van 150 vrijwilligers om zich. Als leerbedrijf biedt TV Enschede FM permanent zo’n twintig stagiairs werk.

KoffieHofleveranciers zijn Saxion, het ROC Twente en Windesheim. „Maar”, zegt Martijn de Lange, „we halen ze uit het hele land.” De Lange is de nieuwschef. TV Enschede FM biedt nogal wat mogelijkheden aan studenten uit de media-hoek. „In Hilversum mag je als stagiair koffie halen en een keer meekijken hoe een item wordt gemaakt, bij ons kunnen ze volop aan de slag.”

OmroepenTV Enschede FM is de motor van de zeven lokale omroepen in Twente. De samenwerking loont. Zo heeft het opkrabbelende Sternet in Haaksbergen tot twee keer live verslag gedaan vanuit de raadzaal van debatten over het drama met de monstertruck. De eerste uitzending werd gisteravond in Hilversum ook beoordeeld als prijzenswaardig.

Twentse omroep„De lokale omroepen in Twente hebben veel overlap”, zegt De Lange, „in gezamenlijkheid zijn we een Twentse omroep. Veel informatie is voor heel Twente interessant. Neem de FBK-games, of de files op de A1. Wij bieden de kracht van de gezamenlijkheid met de smaak van de eigen stad of dorp.”TV Enschede FM timmert een jaar of vijf flink aan de weg, omhoog gekrabbeld uit een faillissement. Burgemeester Peter den Oudsten en André le Loux stonden aan de basis van de nieuwe stadsomroep. Ze vroegen Van Willigen, die in Oldenzaal bezig was bij de omroep, om de zaak op orde te brengen.

BegrotingVan Willigen denkt dat het hem aardig is gelukt. Aan de Roomweg huist een omroepbedrijf met een begroting van 720.000 euro. De gemeente draagt er structureel 100.000 euro in bij en incidenteel 90 mille. Volgens een richtlijn van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de overkoepelende organisatie van omroepen OLON, zou de helft van de begroting van gemeentewege moeten komen. In het geval van Enschede 3,6 ton. Wensdenken? „Nee hoor”, zegt Van Willigen, „er zijn steden die er zich aan houden. Groningen draagt 550.000 euro bij per jaar en Eindhoven 600.000 euro aan de lokale omroep in de stad.”