Nieuws Actueel

Twaalf horecabedrijven halen alles uit de kast tijdens derde editie van Culivent

Van onze redactie 25 juni 2015

Culivent 2014 emiel muijderman

Eigenaar Philip Kampkuiper van bistro Kampkuiper in Harbrinkhoek is samen met zijn chef-kok Fons Eefting is hij al weken bezig met de voorbereiding op het Culivent. Bij de derde editie van het culinaire festijn wil de horeca zich zo goed mogelijk presenteren. Zowel bij de inrichting van de tent, als bij de gerechten. „We hebben er dit keer voor gekozen de sfeer van onze zaak ook in de tent neer te zetten, dus met de meubels uit de zaak. Maar we kunnen niet zomaar alles meenemen, want de zaak is gewoon open”, vertelt Kampkuiper. „Qua planning is het best lastig, maar als het net zo druk wordt als vorig jaar, wordt het echt leuk.” De bistro haalt net als de elf andere deelnemers alles uit de kast om de eigen tent daar zo mooi mogelijk in te richten.

BrisketDe gerechten die de deelnemers serveren, zijn een mooie doorsnee van hun kaart. Maar alle deelnemende bedrijven serveren ook een gerecht dat normaal niet op de kaart staat. Een gerecht waar in ieder geval brisket in is verwerkt, een stuk rundvlees uit de borst.

Bolscher„Het is bedacht door vleesbedrijf Bolscher”, vertelt Willy Bijen, mede-organisator van het Culivent. „Alle deelnemers bereiden het en de jury bepaalt vervolgens wie dat het beste heeft gedaan.”

Fons Eefting, chef-kok van Kampkuiper gaat een gerecht steak and chips serveren met brisket. Hoe hij dat precies gaat doen blijft nog tot vrijdag geheim. „Maar het is een heel moeilijk te bereiden stuk vlees”, vindt hij.

OntdekkenHet Culivent is vooral bedoeld om van alles te proeven, gezellig te borrelen en het beste te ontdekken van wat de horeca in Almelo en omgeving te bieden heeft. En dat is heel veel, vindt Bijen. „Het Culivent is echt een showtje van de horecaondernemers. Ze maken er zoveel werk van. Vanavond worden de tenten ingericht, je weet niet wat je ziet. Er worden zelfs designers ingeschakeld.”

DeelnemersHet is hem dit jaar gelukt om twaalf deelnemers te strikken. Waaronder nieuwkomers Ibiza Almelo en ’t Lansink uit Hengelo. „Die heeft zelfs een ster, dus dat geeft wel aan dat het Culivent al echt aanspreekt.” Er zijn dit jaar wel wat minder deelnemers dan vorig jaar. „Door omstandigheden kon niet iedereen meedoen. Bij Old Coopers Hall uit Zenderen bijvoorbeeld is in juni de chef-kok weggegaan. Dan kun je dit soort evenementen er niet bij hebben. Het is een hele belasting voor de horecamensen, omdat ze naast het evenement natuurlijk ook gewoon hun zaak open hebben.” Een paar deelnemers minder dus, maar toch blijft er voor de bezoekers genoeg over om te proeven en van te genieten. „Als het weer meezit, wordt het een mooi weekend.”

De deelnemende horecabedrijven zijn: Ibiza, Theaterhotel Almelo, Dock19, Tibbe, Solera, Kreta, Huuskes, 't Hookhoes, Brood met Spelen, Kampkuiper, ZU!D en Nielz.

Foto: Culivent 2014 (Emiel Muijderman)