Nieuws Actueel

Lagere straffen dan geëist in Valkenburgse zedenzaak

Van onze redactie 23 juli 2015

Image 5103541

Aangezet tot prostitutie

Aangezet tot prostitutie 'Hij heeft haar compleet van hem afhankelijk gemaakt en gemanipuleerd', zo oordeelde de rechtbank in Maastricht over Amir A. Hij heeft het meisje aangezet tot prostitutie en krijgt daarvoor twee jaar celstraf.Een heel gewoon 16-jarig meisje dat seks heeft met tachtig mannen. Hoe heeft het zo kunnen lopen? Lees hier de reconstructie van de Valkenburgse zedenzaak.

De rechtbank ging ervan uit dat de verdachten niet bewust naar seks met een minderjarige op zoek waren. Dat maakt het verwijt minder groot.In januari kwam de loverboyzaak in Limburg aan het licht. Een 16-jarig meisje is misbruikt door mogelijk tachtig mannen. Dat gebeurde in oktober 2014, onder meer in een hotel in Valkenburg.

Vorige maand is de loverboy van het meisje, Armin A., veroordeeld tot twee jaar cel wegens mensenhandel. Hij zette de zestienjarige aan tot betaalde seks met tientallen mannen in de twee Valkenburgse hotels. 'Hij heeft haar compleet van hem afhankelijk gemaakt en gemanipuleerd', aldus de rechtbank. Hij heeft misbruik gemaakt van een tienermeisje dat van huis was weggelopen en zich daardoor 'in een zeer kwetsbare positie bevond'. De rechtbank veroordeelde A. ook voor het onttrekken van een minderjarige aan het wettig gezag van haar ouders. Dat het meisje dit misschien zelf wilde, zoals de verdachte beweert, doet feitelijk niet ter zake. Minderjarigen bevinden zich 'in een gevoelige ontwikkelingsfase van hun leven', aldus de rechter, en moeten daarom 'op seksueel gebied worden beschermd tegen oudere, verder ontwikkelde personen'.