Nieuws Actueel

Tweede editie van Maker Festival Twente trekt met lager budget meer bezoekers in Enschede

Van onze redactie 1 juni 2015

Maker Festival Twente Reinier van Willigen

86 organisaties waren er afgelopen weekeinde vertegenwoordigd op de tweede editie van het Maker Festival Twente. Dat waren er een keer zo veel als vorig jaar. Grote onderwijsinstellingen als Saxion en de UT waren erbij, maar ook creatieve bedrijfjes uit de regio waren twee dagen lang van de partij.

BudgetEr kwamen achtduizend bezoekers op af, duizend meer dan vorig jaar. Het Hazemeijer-terrein in Hengelo was in 2014 het toneel van de eerste editie. De organisatie had toen, dankzij 20.000 euro subsidie van de gemeente Hengelo, ruim 50.000 euro ter beschikking en moest het nu doen met de helft van dat budget. Dat betekende dat er minder kon worden geïnvesteerd in ‘publiekstrekkers’ en de aankleding. „Ik denk dat we hebben bewezen dat het met veel minder geld en een marketingbudget van slechts 1.500 euro ook kan”, zegt directeur Wilja Jurg van de Stichting Tetem Kunstruimte.

Met een kleine club vrijwilligers werd de organisatie ter hand genomen, corporatie Domijn stelde de oude Polaroid-fabriek - thans Performance Factory geheten - beschikbaar en het feest kon beginnen.

RegionaalHet is de bedoeling dat het Maker Festival Twente gaat rouleren in de regio. De derde editie is volgend jaar van 27 tot en met 29 mei op de Universiteit Twente. „Maar daarna willen we ook graag naar Oldenzaal of Almelo”, oppert Wilja Jurg. „Het moet een begrip worden in de regio. Ik denk dat we, om het financieel rond te krijgen, volgend jaar wel voor het eerst entree gaan heffen. Op subsidies en sponsoring alleen draaien, is toch lastig.”

Foto: Reinier van Willigen