Nieuws Actueel

Tweede kans en tweedehands in Enschede

Van onze redactie 8 december 2015

Aktan Ozaydin Frans Nikkels

Kleding en mensen verdienen een tweede kans: zo denkt de 50|50 Budgetstore van het Leger des Heils erover. De nieuwe knusse tweedehandswinkel aan de Oldenzaalsestraat wordt vandaag officieel geopend. De zaak, met in totaal zes vrijwilligers, ‘viert’ dat ze nu onderdeel is van het 50|50-initiatief en op een nieuwe locatie is gevestigd. 50|50 is een actie van het Leger des Heils om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vrijwilligerswerk te bieden. „Het 50|50-label staat symbool voor samen delen, samen doen en samen leven”, vertelt coördinator Danielle Aktan (31).

Nieuwe locatieDe winkel, die voorheen Second Chance heette en een plaats had in de Performance Factory, tegenover de voedselbank moest een andere plek zoeken. Dit in verband met de plannen die Domijn heeft voor het verzamelgebouw. Toch is Aktan blij met de overgang naar het nieuwe pand. „De winkel is gemoderniseerd. We hebben echt ons best gedaan op de inrichting. Tegenwoordig winkelen niet alleen de mensen met weinig geld tweedehands, het is hip om ‘second hand’ te winkelen en op zoek te gaan naar unieke kleding.”

In de winkel heeft een vrouwen-, mannen- en nu ook een kinderafdeling. Achterin de winkel is Second Chance At Work te vinden. Dat is een project dat ooit is overgenomen van de gemeente Enschede, om mensen in de bijstand te helpen bij hun sollicitatie, door gratis representatieve kleding aan te bieden.

Stagiaires en vrijwilligerswerkDe winkel biedt een kans aan stagiaires en mensen die van de gemeente vrijwilligerswerk moeten doen. Niet alleen is het een nuttige dagbesteding, ook doen de deelnemers werkervaring op. In de winkel leren ze te verkopen, kassawerk en op tijd komen. In augustus zijn de vrijwilligers begonnen met dozen uitpakken, selecteren en wassen van de kleding.

Leger des Heils50|50 is een concept van het Leger des Heils dat uit verschillende afdelingen bestaat. Behalve de budgetstore is er onder meer houtbewerking (50|50 wood), eten bereiden (50|50 food) en hovenierswerk (50|50 green). Zo zijn de houten stoelen en toonbank in het pand handgemaakt door 50|50 wood.

Het concept is in Enschede helemaal nieuw.

Foto: Danielle Aktan en Tulay Ozaydin (Frans Nikkels)