Nieuws Actueel

Tweedehands voor een beter karma

Primark opent morgen een megafiliaal op het Damrak. Fantastisch voor je portemonnee, dramatisch voor je karmapunten. Stichting Gelukszoekers biedt een verantwoord alternatief: de pre-Primarkmarkt. Dat schrijft het Parool.

Steffi Posthumus | Foto: ANP 30 november 2016

Primark 15

Als tegenhanger van de nieuw te openen Primark organiseert stichting Gelukszoekers een pop-upmarkt waar je tweedehands kleding kunt kopen en waar je kleding die je zelf niet meer draagt kunt doneren. De tweedehands kleding gaat voor Primarkprijzen over de toonbank zonder dat je je schuldig hoeft te voelen over milieuvervuiling of uitgebuit personeel in sweatshops. Een nieuw concept is het niet, een goede timing wel.

Gênante bergen

De voorbereidingen voor de pre-Primarkmarkt in het winkeltje in de Molsteeg, op slechts een steenworp afstand van de 'grote concurrent' Primark, zijn in volle gang. Te midden van een torenhoge berg kleding staat initiatiefnemer Lisa Elsenburg. Terwijl ze zich een weg door de kleding baant, zegt ze: "Morgen komen er nog eens zestien zakken winterjassen binnen. Als we hier straks tussen gênant hoge bergen staan, komt onze boodschap goed over."

"We kopen zo belachelijk veel kleding met z'n allen. Elke week willen we weer iets anders, iets nieuws. Zo veel mogelijk, voor zo min mogelijk geld. We weten allemaal donders goed dat een shirt van vijf euro niet verantwoord gemaakt kan zijn en toch steken we onze kop in het zand en verzinnen we smoesjes omdat we liever toch die nieuwe kleren willen. Ignorance is bliss. Ik deed het zelf ook, over kinderarbeid heb ik weleens gezegd dat het nog altijd beter was dat kinderen in een fabriek werkten dan in de prostitutie."

Dat veranderde allemaal toen Elsenburg met Karijn Middelhof stichting Gelukszoekers begon. "We lazen een artikel met de kop 'Groot deel van vluchtelingen blijkt gelukszoeker'. Zijn we dat niet allemaal? vroegen wij ons af. Dat werd dan ook ons beginpunt: je kunt de gevoelens rondom Zwarte Piet of vluchtelingenopvang misschien niet begrijpen, maar de zoektocht naar geluk is universeel."

Om dat te laten zien boorden ze hun netwerk aan en fotografeerde Elsenburg zo veel mogelijk mensen in een shirt met het woord gelukszoeker. "Door het drukken van die shirts kwam ik erachter hoe duur het eigenlijk is om een eerlijk en biologisch shirt te maken. De inkoopprijs van zo'n shirt alleen is al twaalf euro."

En dan moet het nog worden bedrukt. "Dat hebben we laten doen door de milieuvriendelijke zeefdrukkerij Twee Jongens, die ook de Wilder dan Geertshirts maken."

Kringloopwinkel

De confrontatie met de werkelijke kostprijs van eerlijke kleding was voor Elsenburg reden haar hoofd niet langer in het zand te steken. "Ik wil er niet meer aan meedoen. Sinds april koop ik daarom niets nieuws meer. Ik ben lid van kledinguitleen Lena the Fashion Library, koop zo nu en dan eens wat bij de kringloopwinkel en neem gewoon genoegen met wat ik heb."

Of dat voor de bezoekers van de pre-Primarkmarkt ook zal gelden, is de vraag. "Als we allemaal zo'n signaal zouden afgeven, zullen merken zich wel moeten aanpassen. Ik verwacht heus niet dat het roer in een keer om zal gaan, maar ik hoop mensen in elk geval aan het denken te zetten als ze hier straks tussen die bergen kleding staan."

Vluchtelingen

De pre-primarkmarkt duurt van morgen tot en met zondag en wordt gehouden in de pop-upshop van stichting gelukszoekers in de molsteeg op nummer 8. de winkel is open van 12.00 tot 18.00 uur. kleding inbrengen is de hele week nog mogelijk. de opbrengst gaat naar stichting gelukszoekers, de overgebleven kleding naar vluchtelingen, onder andere die in het asielzoekerscentrum in de bijlmerbajes.

[Author]