Nieuws Actueel

Tweekoppige schildpad voor onderzoek in Dordrecht

Van onze redactie 7 mei 2015

Image 4908251

Voor zover bekend is de 2-jarige Kianga de enige schildpad met twee hoofden. ,,Het is een foutje van de natuur,'' legt Ryckoort, die het reptiel zelf heeft gekweekt, uit. ,,Ik wil weten of de organen van Kianga gescheiden zijn. In Dordrecht hebben ze moderne apparatuur en hoeft zij niet verdoofd te worden.'' De schildpad ligt ondertussen doodstil in een kartonnen doos op een tafel die door een korte tunnel schuift. Op een computer verschijnt vervolgens plakje voor plakje de dwarsdoorsnede van het dier. Ook wordt er een 3D reconstructie gemaakt. ,,Er zijn heel snel achter elkaar ongeveer 1900 foto's gemaakt,'' vertelt dierenarts Erik Wouters die de beelden beoordeelt.

Wouters tuurt gespannen naar de beelden op het scherm voor zich en komt dan met zijn eerste oordeel: ,,Kianga heeft twee hoofden, twee halzen met twee slokdarmen, twee luchtpijpen en elke hals heeft eigen wervels. Maar verder is er van alles één. Ook zie ik geen extra poten of een dubbel bekken.'' Ryckoort is zichtbaar opgelucht na deze conclusie. ,,Dat zij bijvoorbeeld maar één hart en één maag heeft, is positief. Ze heeft dan een hogere levensverwachting.'' Dergelijke landschildpadden kunnen meer dan 100 jaar worden. En niets staat Kianga, die inmiddels zo'n 30 centimeter lang is en 1480 gram weeg, in de weg om ook die leeftijd te halen. Een wonder voor een tweekoppig reptiel.

,,Het komt vaker voor dat reptielen met twee koppen worden geboren,'' legt Tom Hellebuyck, reptielenkenner van de faculteit in Gent, uit. ,,Maar de meeste dieren worden niet ouder dan een paar dagen of hooguit een paar weken. Meestal hebben de dieren allerlei mankementen. Bij Kianga is alles in orde, op de twee hoofden na. Dat is uniek.'' Overigens zou het dier, dat eind mei 3 jaar wordt, in de vrije natuur waarschijnlijk niet lang geleefd hebben. Wouters: ,,De schildpad heeft twee hoofden. Het ene hoofd denkt soms: we gaan naar rechts, terwijl het andere hoofd tegelijkertijd denkt: we gaan naar links. En dan gaat het dier een beetje naar voren en naar achter schuifelen. Maar in gevangenschap kan Kianga gewoon oud worden. Hier wordt het dier uitstekend verzorgd en is gezond.''