Nieuws Actueel

Tweetal Party Catering Almelo: ‘Hard werken en een goede sfeer gaan hand in hand’

Van onze redactie 21 oktober 2015

ZM Tweetal 3 1

Koopman, directeur: “Als leerling-kok en kok heb ik zo’n tien jaar in loondienst gewerkt bij verschillende horecabedrijven in Twente en de Achterhoek. Een leerzame tijd, maar ik dacht vaak: ‘dit zou ik anders doen’. Ik merkte dat er een ondernemer in me school, wilde zelf de lijnen uitzetten. In 1977 ben ik, samen met een collega, begonnen met Tweetal Catering.”

LeidinggevenSchutmaat, operationeel directeur: “Ook ik ben opgeleid als kok. Ik solliciteerde in 1998 bij Anton, werd aangenomen en werkte aanvankelijk in de keuken. Maar ik merkte dat ik het minst druk was als we het heel druk hadden. Met andere woorden: als ik de mensen aanstuurde en structuur in het werk aanbracht, verliep het in de keuken soepeler. Mijn kwaliteiten bleken meer te liggen bij het leidinggeven.”

Goede sfeerKoopman: “Als directeur moet je een prettig werkklimaat scheppen voor je personeel. Er moet hard gewerkt worden, maar in een goede sfeer. De medewerkers zijn onze visitekaartjes, daarom proberen we zoveel mogelijk het wij-gevoel te kweken. Daarin speelt Hans een belangrijke rol. Op een gegeven moment heb ik hem aangesteld als operationeel directeur. We zijn aan elkaar gewaagd. We hebben veel discussies, zijn opbouwend kritisch naar elkaar toe. Ik wil geen ja-knikkers om me heen, daar heb ik niets aan.”

Schutmaat: “We houden elkaar scherp. Anton vond het geweldig om het gezellig te hebben en de mooiste catering te regelen, maar dan zei ik weleens: ‘verdien je er zelf ook nog wel iets aan?’. Zoals hij mij ook een spiegel kan voorhouden. Uiteindelijk wil je het maximale in elkaar naar boven halen. Dat is ook de kunst bij onze medewerkers: wij willen graag dat ze optimaal presteren én zich goed voelen bij wat ze doen. Dat geldt ook voor de werknemers met een achterstand tot de arbeidsmarkt, die we inzetten. “

WerkdrukKoopman: “Er zit in onze branche best wat werkdruk op, maar er moet ook gelachen worden. Toen Hans 12,5 jaar in dienst was, hebben we hem met een smoesje bij zijn huis weggelokt en daar vervolgens een groot feest georganiseerd. Met alles erop en eraan: een tent, verlichting, een tap, catering, noem maar op. Je had zijn gezicht moeten zien.”

Schutmaat: “Anton speelde ooit voor Sinterklaas. Vroeg hij aan de medewerkers ‘of hun baas nog een beetje te pruimen was’. Terwijl ze allang in de gaten hadden dat hij het zelf was, haha.”

SerieusKoopman: “In ons werk zijn we vanzelfsprekend serieus. We richten ons op vooral op het midden en hogere segment van de markt. We leveren kwaliteit en een eerlijk product. Niet voor niets zijn we, als enige cateraar in Twente, op twee fronten gecertificeerd, met ISO 9001 en met HACC, het hoogste voedselveiligheidssysteem. Hygiëne staat hoog in het vaandel.”

TotaalconceptSchutmaat: “Met Tweetal Party Catering bieden we een totaalconcept onder één dak. We regelen voor een feest desgewenst alles: naast de volledige catering ook de bediening, de verlichting, noem maar op. We hebben nog een aantal bv’s. Met Tweetal Business Catering richten we ons op lunches en andere activiteiten voor het bedrijf. Daarnaast hebben we Rent 4 Party Event en inmiddels ook een restaurant in Enschede, Bij Rozendaal Eten en Drinken.” Koopman: “Verder runnen we een aantal bedrijfsrestaurants, waardoor de omzet van de totale groep verdubbeld is. We zitten onder meer bij de gemeente Enschede, bij Cogas en een aantal andere grote jongens.”

PrivéSchutmaat: “We zijn natuurlijk druk en werken op flexibele tijden. Daarom is het belangrijk dat het thuisfront achter je staat. Dat klinkt als een cliché, maar is een waarheid als een koe. Achter elke zakenman staat een sterke vrouw. Dat geldt zowel voor mij als Anton.” Koopman: “Hobby’s heb ik ook genoeg, de belangrijkste is wel Heracles Almelo. Ik ben een echte supporter. Toen de oudste zoon van Hans net was geboren, heb ik hem gelijk lid gemaakt van de Heracles-kidsclub. Om een goede opvoeding te stimuleren, haha.” Schutmaat: “Dat is helemaal gelukt. Beide jongens, Chiel en Thijs, hebben het virus te pakken. Met name de jongste, Thijs. Hij was een jaar of vier, toen hij al spelers herkende die ik niet eens herkende...”

Meer lezen? In Twentse Zakenmannen vind je 43 verhalen van ondernemers uit de regio. Op de site komt elke woensdag en zondag een artikel uit het magazine voorbij. Wie liever een gedrukt exemplaar leest, kan het magazine voor 6,95 euro bestellen door een mailtje te sturen naar info@oost.deondernemer.nl.

Foto: Twentse Zakenmannen