Nieuws Actueel

Twence wil op termijn Britse bodem bemesten

Twence wil met haar compost naar het buitenland, om zo haar afzetmarkt te vergroten. Internationale regels laten dat nu nog niet toe. Twence wil daar verandering in en op termijn de Britse bodem bemesten.

Van onze redactie 11 maart 2016

COMPOST pixabay

Afvalverwerker Twence heeft niet alleen een economisch motief, ook natuur en milieu elders zijn er waarschijnlijk bij gebaat. In het buitenland wordt nog wel eens veen afgegraven om die elders als bodemverbeteraar te gebruiken. Dat is met compost uit Twente, gemaakt van het groente- fruit- en tuinafval van de Twentse huishoudens, niet meer nodig.

RegelgevingEr is echter wel een probleem: wet en regelgeving in het buitenland lopen niet synchroon met die in het Nederland. Het is daardoor op dit moment niet mogelijk compost uit te voeren. Om daar wat aan te doen heeft Twence zich aangesloten bij een internationale Green Deal voor compost.

Daarmee willen Twence, compostleverancier Comgoed en The President Estate Farming Partner-ship, een agrarische coöperatie in Engeland, bereiken dat compost uit Nederland zonder belemmeringen in Engeland kan worden afgezet. Er is voor Engeland gekozen omdat er daar vraag naar compost is.

ProefDe deelname van Twence aan deze pilot betekent niet dat er al daadwerkelijk compost de grens over gaat. Het is vooral een exercitie vanachter het bureau om barrières en oplossingen in beeld te brengen. Vervolgens moeten wet- en regelgeving nog aangepast worden.

Marc Kapteijn, CEO van Twence: ,,Door deel te nemen aan deze bijzondere proef hopen wij de internationale samenwerking te versterken en daardoor een bijdrage te leveren aan de reductie van het tekort aan organische bodemverbeteraar."

StroomversnellingStaatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu is mede-ondertekenaar van de Green Deal. ,,Door grondstoffen opnieuw te definiëren en het gelijk te trekken met onze buurlanden, wordt het gemakkelijker voor bedrijven. Hiermee helpen we ook het milieu en brengen we de bedrijvigheid tussen de landen in het Noordzeegebied in een stroomversnelling."

Agrarische sectorDe compost van Twence gaat nu nog vooral naar de agrarische sector in eigen land. Een kleiner deel komt bij hoveniers en tuincentra terecht voor de particuliere consument.

Volgende week zondag, op de landelijke compostdag, kunnen particulieren uit Twente gratis compost halen bij de afvalbrengpunten in hun gemeenten. Volgens een woordvoerster van Twence willen de gemeenten hun inwoners zo iets teruggeven voor hun inspanningen om gft gescheiden aan te leveren.