Nieuws Actueel

Twente Ballooning bestaat 25 jaar, maar heeft wind niet mee

Van onze redactie 28 augustus 2015

Luchtballon Charel van Tendeloo

Bij duidelijke aanwijzingen valt om twaalf uur 's middags het besluit of er 's avonds 'gevaren' kan worden. Gisteren werd de beslissing doorgeschoven 'op locatie'. Oftewel tussen drie en vier uur op Het Hulsbeek. Het actuele beeld over de weersverwachting viel slecht uit voor de vaarders en de organisatie. Het werd weer code rood.

Regen"Dit is ons in de afgelopen 25 jaar niet vaak, maar wel eens eerder gebeurd", weet organisator Rien Jurg, die stelt dat veiligheid voor alles gaat. "In 2010, weet ik nog, hebben we heel veel pech gehad met regen. Dat is slecht voor de vaarders, maar ook slecht voor het publiek. Dan kom je niet even gezellig naar het Hulsbeek om ballonnen op te zien stijgen."

Veel wind Menigeen keek er van op dat de ballonnen woensdag de lucht niet in gingen. Een blik naar boven leerde dat de zon scheen en dat het mooi blauw was. Op de grond was ook niet echt veel wind. Rien Jurg: "Maar we kijken met een iets andere blik naar het weer. Voor ons is de situatie in de lucht van belang. Daar naar kijkend was het snel duidelijk dat het niet door kon gaan. Er was gewoon onverantwoord veel wind. En dat is het simpel: aan de grond blijven."

Twente Ballooning baseert zich bij haar besluit op diverse meteorologische diensten. Een meteoroloog ter plekke bepaalt vervolgens in overleg met de vaarders of de ballonnen kunnen opstijgen.

ActueelJurg: "Op onze site Twenteballooning.nl blijven we zo actueel mogelijk. Om twaalf uur hebben we vandaag (donderdag, red.) laten weten dat het code oranje was. Dat wil zeggen dat er niet gevaren kan worden. Maar dat betekent nog niet dat dat het dan ook definitief is afgelast. Om drie uur hebben we een update gemaakt. Toen hadden we een iets duidelijker beeld van het weer rond acht uur." Ook dat beeld gaf niet echt reden om te denken dat er gevaren kon worden. In principe had de organisatie nog kunnen wachten tot zes uur, het moment van de briefing met de vaarders. Maar dat had in dit geval weinig zin.

De financiële gevolgen van de twee afgelastingen is nog niet in te schatten. Jurg: "Daar heb ik me nog niet mee bezig gehouden."

Foto: Charel van Tendeloo