Nieuws Actueel

'Twente mag blij zijn met demontagebedrijf Aeronextlife op luchthaven'

Van onze redactie 20 augustus 2015

De Strip Luchthaven Twente Emiel Muijderman

"Demontage van vliegtuigen is een beperkte, maar uiterst interessante markt. Nederland is al leidend in Europa als het gaat om de sloop van gebouwen. De ontmanteling van vliegtuigen is daarop een perfecte aanvulling. Beide vormen van demontage hebben ook veel met elkaar gemeen. Een vliegtuig is in feite een vliegend gebouw. De infrastructuur in Nederland is buitengewoon geschikt voor de vestiging van een bedrijf als Aeronextlife."

DemontageVolgens Rem zijn de effecten op de werkgelegenheid per definitie beperkt. "Demontage van vliegtuigen is een relatief kleine activiteit. Vliegtuigen gaan over het algemeen heel lang mee en zijn uiterst duurzaam. De schade die ze toebrengen aan het milieu, ligt in het verbruik van kerosine, niet in het materiaal dat er overblijft."

SloopHet sloopproces zelf is relatief eenvoudig, zegt Rem. "Net als bij gebouwen wordt eerst naar het interieur gekeken. Grote grijpers halen vervolgens in grote happen het vliegtuig uit elkaar." Voor de verwerking van het aluminium zijn er twee mogelijkheden. "Of verbranding in een oven in het buitenland of schrootopslag. Voor het laatste denk je al gauw aan een land als China."

HavenDat Aeronextlife zich op een luchthaven kan vestigen, noemt hij logisch én gunstig voor het milieu. "Zoals je schepen het beste kunt slopen in een oude haven, moet je een vliegtuig ontmantelen op een vliegveld. Dat Twente zo'n voorziening heeft, is prachtig. Eigenlijk zie ik alleen maar voordelen voor de regio. Echt nadelige effecten voor het milieu zijn er niet. Twente mag blij zijn met de komst van dit bedrijf."

Foto: Emiel Muijderman