Nieuws Actueel

'Twente Werkt': de regio moet het volgens minister Kamp zelf doen

Van onze redactie 12 januari 2015

Die nieuwe banen moeten er onder meer komen via een arbeidsplaatsenregeling - waarbij de overheid 5.000 euro per nieuwe baan beschikbaar stelt - en via samenwerking met de arbeidsvoorziening in Duitsland. Er zouden dit jaar al 250 Tukkers in Duitsland aan de slag moeten. Ook zouden er 515 garantiebanen in de zorg gerealiseerd moeten worden en zou er een onderzoek moeten komen naar een kredietunie. Een kredietunie is een regionale coöperatie van ondernemingen, waarvan de aangesloten leden samen andere bedrijven uit de regio geld lenen.

Twente Board, een club van werkgevers, bestuurders en de onderwijsinstellingen, wil inkopers van Twentse overheden en bedrijven bij elkaar brengen en met hen spreken over 'slimmer aanbesteden'. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door in de voorwaarden voor een opdracht op te nemen, dat er sprake moet zijn van innovatieve oplossingen uit de regio en de inzet van werkzoekenden bij partijen die inschrijven bij een aanbesteding.

Minister Kamp zei het een goede zaak te vinden, dat de krachten worden gebundeld in Twente, maar deed geen toezegging over extra financiële steun uit Den Haag voor Twente. Of die er komt hangt volgens de bewindsman af van 'de kwaliteit en creativiteit' van de plannen die in de regio worden gesmeed.

Foto: Voorzitter Herman Hazewinkel van de Twente Board (rechts) overhandigt minister Kamp het actieplan Twente Werkt.