Nieuws Actueel

Twents bedrijfsleven moet nu de boer op in Zuid-Duitsland

Van onze redactie 3 juni 2015

Duitse vlag

„Het moment is nu gunstig”, zegt Peter Vermeij. „En we moeten niet te lang wachten. De zuidelijke regio’s zijn ook langzaam Tsjechië aan het ontdekken als technologisch sterke partner”, aldus de Nederlandse consul-generaal voor Beieren en Baden- Württemberg.

VerbindingDe consul was dinsdag te gast in Twente, waar hij onder meer Thales, het instituut Mesa+ (nanotechnologie), het Thermo Plastic Composite Reseach Center (TPRC) en de Universiteit Twente bezocht. Doel: verbindingen leggen tussen vooruitstrevende Twentse technologiebedrijven en de regio die als motor van de Duitse economie wordt gezien: het zuiden. Drie deelstaten zijn goed voor 40 procent van al het geld dat in Duitsland wordt verdiend.

Handelspartners„Beieren, Hessen en Baden-Württemberg zijn in economisch en technologisch opzicht nog altijd sterk op Zwitserland, Italië en met name Oostenrijk gericht”, zegt Vermeij. „Oostenrijk is daarbij de allerbelangrijkste handelspartner, Nederland staat op plek acht. Wat Twente allemaal te bieden heeft op het gebied van high-tech materialen, high-tech systemen en nanotechnologie, is nog zo goed als onbekend in Zuid-Duitsland. In dat opzicht is er in Twente teveel bescheidenheid”, vindt Vermeij.

KwaliteitLeg bij je Duitse zakencontact eerst de nadruk op de kwaliteit van je product en ga niet direct weidse vergezichten schetsen van nieuwe markten en mogelijkheden, zo adviseert Vermeij Twentse ondernemers die in het werkgebied van zijn consulaat voet aan de grond willen krijgen. Als Twente goede zaken wil doen in Zuid-Duitsland, moet het volgens hem niet alleen concurreren met de aangrenzende regio’s en landen daar, maar bijvoorbeeld ook met de technologisch sterke maakindustrie in en rondom Eindhoven. „Dat is zeker een concurrent op bepaalde terreinen”, erkent voorzitter Herman Hazewinkel van de Twenteboard, „maar wij hebben ook veel te bieden.”