Nieuws Actueel

Twents hout maakt het verschil bij Sculte Whisky

Van onze redactie 7 november 2014

Whisky oet Twente... Die Schotten weten niet wat ze zien, en proeven „Hartstikke mooi man”, zegt de Rijssense ondernemer. „Whisky oet Twente... Die Schotten weten niet wat ze zien.” „En proeven”, voegt Gerard Velthuis toe.

150 euroDe prijs van 150 euro per fles is voor liefhebbers geen beletsel. Wessels fronst wel zijn wenkbrauwen als hij de prijs hoort. Hij zegt ‘zuunig’ te zijn. Een eigenschap die je blijkbaar miljardair kan maken. "Honderdvieftig euro?! Is dat in- of exclusief btw?” Als hij het eerste glas heeft geproefd, is hij om. "Een heel mooie whisky.”

Twentse luchtDat is ook het oordeel van Jock Shaw, de Schotse whiskygoeroe die door Velthuis te hulp werd geroepen toen hij in zijn boerderij in Mander, na zijn bekroonde ‘Schnaps’, begon aan een nieuw avontuur. „Het stoken van een whisky met het karakter van het Twentse landschap”, aldus Velthuis. De oud-reclameman liet vaten maken van hout van tweehonderd jaar oude eiken uit Vriezenveen en Almelo. „De smaak van whisky wordt behalve door de vorm van de ketel mede bepaald door de vaten. Een vat zuigt ook lucht aan. Twents hout en Twentse lucht, dat maakt het verschil.”

Foto: Marieke Bakker