Nieuws Actueel

Twents ondernemersduo bedenkt app waarmee je met druk op de knop boeken ruilt

Van onze redactie 10 september 2015

Albert Wieringa l en Han van der Veen Frans Nikkels

De bedenkers van de app hopen dat de gebruikers van Peerbook niet alleen op zoek gaan naar boeken: "We hopen dat mensen elkaar ook echt gaan ontmoeten. Wie weet waar dat toe leidt."

EW/Saxion OndernemersawardIT'er Van der Veen bouwde de app, terwijl Wieringa, student Art & Technology, de vormgeving van de app verzorgde. Ze kennen elkaar van een christelijke studentenvereniging. Hun samenwerking resulteerde vorig jaar in een plek in de halve finale van de EW/Saxion Ondernemersaward met het project Peerbieb.

SpullPeerbook is het vervolg op Spull, een website die ze een paar jaar geleden samen opzetten. Spull richtte zich voornamelijk op studenten, die via de website studieboeken met elkaar konden ruilen. Met Spull in het achterhoofd ontwikkelde het duo Peerbook, een app waarmee je boeken kunt ruilen met mensen uit de buurt. "Het ruilen gaat nu niet meer via de computer, maar via een app", legt Van der Veen uit.

Straal van 5 kilometer Peerbook maakt gebruik van de locatie van een smartphone of tablet, waardoor het mogelijk is om binnen een straal van 5 kilometer boeken te zoeken of uit te lenen. Bij Peerbook worden enkel papieren boeken geruild: "Het uitlenen van e-boeken is veel te veel gedoe. Het is gewoon niet te controleren of iemand voor een e-book betaald heeft en wij willen daar geen risico mee lopen."Als een boek niet of beschadigd wordt teruggebracht, moeten de gebruikers dit zelf oplossen: "Doordat Peerbook werkt in een straal van 5 kilometer, kom je mensen vaak tegen en kun je ze ook makkelijk opzoeken bij problemen."

Financiering Tot nu toe hebben ze de ontwikkeling van de app zelf gefinancierd. Wieringa: "Het scheelt dat we al veel kennis en materiaal in huis hebben. Zo draait de app op de server van Han. Mocht de app groeien, dan kijken we naar mogelijkheden om te adverteren. We willen geen advertenties in de app zelf, dus we zijn op dit moment druk op zoek naar samenwerking en betaalde evenementen."Bibliotheek Enschede Ook de bieb van Enschede is al op de hoogte gebracht: "De bibliotheek heeft positief op ons plan gereageerd. Er zijn nog geen concrete plannen gemaakt, maar ze hebben in een gesprek met ons aangegeven dat ze in de toekomst graag met ons willen samenwerken."

Landelijk werd vanuit de bibliotheekwereld op Twitter gereageerd, aldus de initiatiefnemers. "Het kan zijn dat ze ons als een bedreiging zien, omdat we eigenlijk een bibliotheek zonder balie zijn. Toch zien wij ons initiatief juist als een kans, omdat er op deze manier misschien wel vaker boeken gelezen worden."

Testversies Er worden eerst twee testversies van Peerbook op de markt gebracht. Pas daarna komt een officiële lancering. Van der Veen: "We hebben niet alleen aanmeldingen gekregen van testgebruikers uit Enschede, maar ook uit de grachtengordel in Amsterdam."

In gesprek Als de app een succes wordt, kunnen in de toekomst ook andere spullen worden geruild. "Er wordt op die manier ook kennis uitgewisseld. Als iemand bijvoorbeeld een boorhamer uitleent, kan diegene ook uitleg geven over het gebruik ervan. Dan komen gebruikers van de app echt met elkaar in gesprek."

Testers kunnen zich aanmelden via Peerbook.co

Albert Wieringa (links) en Han van der Veen ontwikkelden een app om binnen een straal van 5 kilometer boeken te ruilen. Foto: Frans Nikkels