Nieuws Actueel

Twentse bedrijven blijven achter bij investeren zonnepanelen

Van onze redactie 7 juli 2015

Zonnepanelen thinkstock

Oost-Nederland loopt voorop met aantallen zonnepanelen, maar qua opgewekte schone energie doet de regio het een stuk slechter. De ruim 12.000 adressen met zonnecellen zijn hier vooral de daken van particulieren, deels dankzij de financiële ondersteuning van de provincie Overijssel. Maar er zijn weinig grootschalige projecten.

1631 adressen Natuur & Milieu heeft een overzicht gemaakt van welke steden de meeste energie opwekken. Enschede (1631 adressen), Hengelo en Almelo bungelen onderaan. Alleen Zwolle en Dalfsen doen het in Overijssel goed. Terwijl Berkelland ook goed scoort (1040).

Vooral particulieren Opvallend voor een regio waar zo veel zonnepanelen op daken liggen. Toch is er een reden, zegt directeur Wim Diepeveen van Reggestroom. De zonnepanelen liggen vooral op daken van particulieren. "Zij produceren zonne-energie voor hun eigen huishouden. Dan heb je het over fors kleinere systemen dan de panelen die op stadhuizen of bedrijven liggen. Juist die particulier doet het hier zo goed. Alleen doet hij het vooral voor zijn eigen huishouden."

Subsidie Van alle gemeenten van Nederland levert Zeewolde de meeste zonne-energie per inwoner. Volgens Natuur en Milieu komt dit omdat veel boeren gebruik maken van de subsidie om asbest van hun daken te halen en zonnepanelen erop te leggen. Overijssel kent die regeling ook. Sinds juli 2014 krijgen eigenaren 4,50 euro per vierkante meter asbestdak, als ze dat vervangen door zonnepanelen. Tot nu toe zijn 227 aanvragen gehonoreerd. Dit jaar zit er een miljoen euro in kas.

Foto: Thinkstock