Nieuws Actueel

Twentse bloemenrijders vrezen vertraging aan grens Rusland

Van onze redactie 11 augustus 2015

Bloemen Charelvan Tendeloo

Voor Laurens Golbach, de directeur van Rugo Logistics, is het zonneklaar: „Nederland wil de verantwoordelijken voor het neerhalen van de MH17 voor een internationaal tribunaal brengen, de Russen betalen ons nu met gelijke munt terug”, zegt hij onomwonden. „Er wordt in de media nu veel kabaal over gemaakt, maar hetzelfde verhaal hebben we een paar maanden terug ook al met bananen en meloenen gehad. En wie weet zijn het volgende week Nederlandse autobanden voor de Russische markt waar iets mee aan de hand zou zijn.”

40%Golbach had maandag vier met bloemen geladen trucks van zijn in totaal 27 vrachtwagens tellende vloot bij de Russische grens staan. Hij zegt voor circa 40% afhankelijk te zijn van de Russische markt. „Ik verwacht in de loop van de nacht te horen of onze wagens door mogen. Dat is een halve dag later dan normaal. Er zijn door Russische instanties monsters van die bloemen genomen en die worden in het lab onderzocht.”

Agrarische waakhondDie keurende instantie is Rosselchoznadzor, de agrarische waakhond van Rusland. Rusland is vooral op zoek naar de Californische trips, een klein ongevaarlijk beestje dat overal voorkomt. Volgens de Russen bevatten de bloemen ongedierte dat een ‘ernstige hygiënische bedreiging’ vormt voor de Russische economie en landbouw.

GezondheidsverklaringPeter Boerman uit Enter rijdt al sinds 1990 wekelijks met bloemen op Rusland. Boerman moet zijn vracht morgen afleveren in Sint Petersburg en arriveert vandaag met zijn met snijbloemen geladen truck bij de Fins-Russische grens. Hij is er niet gerust op. „Ik rijd in opdracht van een Russische bloemenimporteur, die zijn bloemen in Nederland koopt. Ik heb een gezondheidsverklaring, waarin staat dat de bloemen in orde zijn bij mijn vrachtpapieren. Nu is het afwachten.” Hij zegt zich wel zorgen te maken over de toekomst. „Met bloemen op Rusland rijden is mijn enige activiteit. Als dat niet meer zou kunnen, heb ik een probleem.”

AfwachtenTwentepoort Logistiek in Wierden is als expediteur gespecialiseerd in vracht voor Oost-Europa. „Vrijwel wekelijks nemen we namens een Nederlandse exporteur ook snijbloemen mee naar Rusland”, meldt directielid Arno Brokelman. „Alleen deze week niet. Onze klant wil afwachten wat er gebeurt en kondigde aan een week over te slaan. Het is afwachten hoe het zich ontwikkelt.”Foto: Charel van Tendeloo