Nieuws Actueel

Twentse marktkooplui ‘on tour’ in Duitsland

Van onze redactie 5 mei 2015

Duitse vlag

Hengeloër Peter van Mook van marktbakkerij ’t Stoepje: „We stonden allemaal wel eens op een Duitse markt, maar begin dit jaar hebben we de koppen maar eens bij elkaar gestoken om de krachten te bundelen. We verhuren onszelf nu als club. Uit elke branche een vertegenwoordiger, dus eentje kaas, eentje bloemen, eentje vis”.

Hollandse mini-marktVan Mook legt uit: „We willen binnen de club geen concurrenten, daar krijg je alleen maar narigheid van. Er hebben zich wel meer gegadigden gemeld, dus misschien gaan we in de toekomst wel uitbreiden. Maar voorlopig proberen we dit even uit. We hebben nog niet heel veel reclame gemaakt, maar de Duitsers weten ons prima te vinden. Ze vinden het mooi dat we met een complete Hollandse mini-markt komen.”

JaarmarktMarktkoopman Patrick Spoolder zegt: „Als je ziet hoeveel Duitsers er elke zaterdag naar de markten in Enschede en Winterswijk komen, dan kom je vanzelf op het idee om dat een keer om te draaien. Wij kunnen natuurlijk ook naar hen toe.” Voor de Hengelose marktkoopman is het simpel: ambulante handel gaat daarheen waar de klanten zijn. En dat is in het voorjaar in Duitsland. Elke zondag is er wel ergens in een dorpje een jaarmarkt.

EenheidDe marktkooplui presenteren zich als een eenheid: hun kramen staan naast elkaar, ze hebben allemaal oranje jacks aan met ‘Holland’ op de rug en aan alle kramen wappert de Nederlandse driekleur.

VoordelenVolgens Jan Lepoultre, die in de groenten- en fruitkraam van de Winterswijkse handelaar Koos Prins staat, heeft de samenwerking echt voordelen: „We hebben hier ook wel eens alleen gestaan, dat is toch minder. Ze zetten je helemaal aan het eind van de winkelroute, het is lastiger om een beetje aansluiting te krijgen. Maar nu we met een hele club zijn, trek je veel meer de aandacht en dat merk je aan de omzet”, zegt hij.

De komende maanden zijn de marktmannen te vinden op uiteenlopende evenementen als de Lembecker Tiermarkt (3 mei), Olfen Blüht Auf (10 mei) en Schermbeck Genießen (28 juni).