Nieuws Actueel

Twentse partijen onaangenaam verrast door deal XL Businesspark

Van onze redactie 6 februari 2015

Raads- en statenleden werden woensdag volkomen overvallen door de mogelijke overgang van het XL Businesspark naar de provincie Overijssel.

Het voornemen werd dinsdag kenbaar gemaakt door de Enschedese wethouder Patrick Welman, in een toelichting op het plan van aanpak dat is gemaakt voor de totstandkoming van de technologiebasis op het terrein van de voormalige luchthaven Twente. Door de komst van dat nieuwe bedrijvenpark moet elders in Twente, op het XL-park, bedrijfsgrond uit de markt worden genomen.

Niet bekendDe financiële last daarvan is eenvoudiger te dragen door de provincie dan door de vier gemeenten. „Je vraagt je af met welk mandaat deze gesprekken worden gevoerd”, vraagt het PvdA-statenlid René Tenkink zich af. „Dit was bij ons namelijk niet bekend. Van de gedeputeerde (Eddy van Hijum, red.) hebben we begrepen dat dit hooguit in ambtelijke kring is besproken.” Ook D66 en de SP in de staten hebben kritisch gereageerd op de mogelijke overgang van het belang naar de provincie.

AandelenHet CDA in Almelo heeft inmiddels vragen over de kwestie gesteld aan het gemeentebestuur. De christendemocraten willen van het college van burgemeesters en wethouders met name weten of het met het oog op de lange termijn wel verstandig is de aandelen in het XL Businesspark van de hand te doen, mocht de economie weer aantrekken.

Foto: XL Businesspark Almelo (Emiel Muijderman)