Nieuws Actueel

Twentse thuiszorginstellingen sturen Menzis een brandbrief

Van onze redactie 27 mei 2015

Protestactie livio

Van de nieuwe hulpbehoevenden die zich dit jaar nog melden voor thuiszorg, zal naar schatting tien tot vijftien procent niet geholpen worden, verwacht Guido van de Logt, voorzitter van de raad van bestuur van Livio.

Livio, AriënsZorgpalet, De Posten, Trivium Meulenbelt en Carintreggeland willen met Menzis om tafel om de problemen te bespreken.

Het gaat om mensen die hulp nodig hebben bij bijvoorbeeld wassen, aankleden, aantrekken van steunkousen of toedienen van medicatie. „Bestaande cliënten worden nog wel geholpen”, zegt Guido van de Logt, voorzitter van de raad van bestuur van Livio.

BezuinigingenDe problemen zijn het gevolg van de bezuinigingen in de zorg. De zorginstellingen komen niet uit met hun budget voor dit jaar. „De politiek wil dat ouderen meer zelf doen, met hulp van mantelzorg, maar het gaat te snel”, aldus Van de Logt. Volgens de zorginstellingen loopt het systeem vast. Zorgverzekeraars korten, maar de vraag naar zorg neemt juist toe, doordat onder meer de verzorgingshuizen geen ouderen met een lichte zorgbehoefte meer opnemen. „De politiek praat te veel óver en te weinig mét de zorginstellingen”, zegt Van de Logt.