Nieuws Actueel

Twentse zakenman Perry Faulhaber heeft Indische gastvrijheid en Hollandse daadkracht

Van onze redactie 30 oktober 2015

ZM Vehof 1

“We zien het nu ook bij onze twee zonen. Na het stappen komen ze met hun vrienden bij ons over de vloer om nog even een pizza in de oven te schuiven voordat ze gaan slapen.” Faulhaber is al 27 jaar gelukkig getrouwd met Renate, zijn steun en toeverlaat. Hij woont met zijn gezin in Oldenzaal. “Mijn vrouw is een echte Boeskoolse,” zegt Faulhaber lachend.

Organiseren Al op de MTS organiseerde hij grote feesten met bekende artiesten vanuit de leerlingenraad. Organiseren, succesvolle nieuwe projecten opzetten: Faulhaber had het al vroeg in de vingers. Zijn loopbaan begon op de tekenkamer van Tablin Technisch Adviesbureau in Oldenzaal. Na drie maanden ging hij naar de calculatieafdeling. Hij ontwikkelde een handige rekenmodule om projecten op het snijvlak van kabeltelevisie te berekenen en groeide door tot projectleider. Begin jaren tachtig kwam de recessie. Als jongste moest Faulhaber eruit. “Ik zal zijn naam nooit vergeten. Gerard Joling van het arbeidsbureau in Hengelo zorgde voor een succesvolle bemiddeling tussen mij en mijn nieuwe werkgever.” Hij kreeg een aanstelling als bedrijfsleider bij Scheurink Installatietechniek. Het bedrijf groeide enorm en kreeg landelijke bekendheid. “Maar mijn passie voor de regio Twente is altijd gebleven. Na twaalf jaar kwam ik tot de conclusie dat ik voor mezelf wilde beginnen, in deze regio. Dat ging in goed overleg. Ik plaatste een zoekopdracht en daar kwamen twee installatiebedrijven uit voort. Installatiebedrijf Vehof BV was een van de twee.”

CrisestijdNa de overname van Installatiebedrijf Vehof BV in 2005 begon de economische crisis en werd Faulhaber onverwacht ernstig ziek. Hij verdween een jaar van de zakelijke radar. “Vanaf dag één openheid van zaken geven in het bedrijf heeft ons veel gebracht,” vertelt hij openhartig. Het team was zelfsturend door belegging van eigen verantwoordelijkheid. We deden het vanaf de start écht samen.” Juist in de crisestijd investeerde Faulhaber in zijn bedrijf. Het pand werd verbouwd en het complete team doorliep een EVC-traject, erkenning van verworven competenties. Een instrument om ervaring en vakmanschap vast te leggen in een ervaringscertificaat. “Investeren in mensen, hen enthousiasmeren en verantwoordelijk maken, vind ik heel belangrijk.”

IncasserenFaulhaber pioniert graag als ondernemer en laat zich niet snel uit het veld slaan. Hij weet tegenslagen te incasseren. Zijn bedrijf heeft inmiddels vier keer onder water gestaan, wegens afwateringsproblematiek op het industrieterrein. “Recht krijgen en recht halen, zijn twee verschillende dingen. Ik laat me niet op de kop zitten en ik houd vol. Na tien jaar heeft de gemeente een investering gedaan om het probleem op te lossen.”

InnovatieFaulhaber wordt altijd getriggerd door innovatie in zijn vakgebied. Hij is in zijn kracht als hij bezig is met commercie en nieuwe technieken. Sinds 1 januari 2015 is hij ook directeur van Sepa Green Solutions. “Installatiebedrijf Vehof en Sepa Green Solutions werken samen, vanuit onze gemeenschappelijke focus op duurzame energieoplossingen. Onbekend terrein ontginnen hoort daarbij. We hebben bijvoorbeeld als eerste in de wereld explosieveilige noodverlichtingsarmaturen op led gemaakt én geplaatst. “Enthousiasme, elkaar naar een hoger niveau tillen én deelgenoot maken van de onderneming, dat vind ik het mooiste aan ondernemen.”

Commerciële Club TwentePerry gaat de uitdaging graag aan, ook in zijn nevenactiviteiten. Hij is al vijftien jaar vicevoorzitter van de Commerciële Club Twente (CCT). De helft van de leden heeft een functie in een van de commissies en zet zich actief in. Drie jaar geleden is hij door de TOS, de Twentse Ondernemers Sociëteit Businessclub, gevraagd voor het bestuur. “Daar heb ik ja op gezegd.” De inspanningen van het voltallige bestuur werden bekroond. In 2013 werd de TOS de beste businessclub in de Eredivisie. “Netwerken is belangrijk. Achter je bureau wachten tot een klant jou belt is niet meer van deze tijd.”

SchoonvaderOp dit moment restaureert hij een MGA samen met zijn schoonvader. “Mijn schoonvader heeft een agressieve vorm van prostaatkanker. Daarom hebben we afgesproken dat we nog één keer samen een oldtimer gaan restaureren. Zijn kankerwaarden zijn nu gestabiliseerd, dus wie weet gaan we op zoek naar een nieuw project.” Perry doet graag mee aan toertochten en rally’s, samen met zijn vrouw en andere familieleden. “Hopelijk kunnen we nog een keer de Italiaanse oldtimerrace Mille Miglia rijden, samen met mijn schoonvader.”

Meer lezen? In Twentse Zakenmannen vind je 43 verhalen van ondernemers uit de regio. Op de site komt elke woensdag en zondag een artikel uit het magazine voorbij. Wie liever een gedrukt exemplaar leest, kan het magazine voor 6,95 euro bestellen door een mailtje te sturen naar info@oost.deondernemer.nl.

Foto: Twentse Zakenmannen