Nieuws Actueel

U bestelt online, PostNL profiteert

Bram de Vrind 23 februari 2015

PostNL heeft mede dankzij het groeiende pakketvervoer zijn resultaten vorig kwartaal weten te verbeteren. Het postbedrijf verwacht dat die groei dit jaar doorzet en daarmee opnieuw de verdere krimp van de postmarkt kan compenseren.

PostNL meldde maandag een omzet van 1,2 miljard euro over het vierde kwartaal. Dat was 4 procent meer dan een jaar eerder. Het onderliggende operationeel resultaat verbeterde in dezelfde mate, naar 148 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 116 miljoen euro. Dat was 9 miljoen euro minder dan een jaar eerder, als de schommelingen in de waarde van het belang in koeriersbedrijf TNT buiten beschouwing worden gelaten.

Winkelen via internetDe traditionele postmarkt kromp vorig jaar met bijna 11 procent, waardoor de omzet daar vorig kwartaal 1 procent lager was dan een jaar eerder. De opbrengsten uit het pakketvervoer groeiden, dankzij de opkomst van het winkelen via internet, met 12 procent. De internationale activiteiten van PostNL brachten 10 procent meer op dan een jaar eerder.

PostzegelprijsHet postbedrijf wist de krimp van de brievenmarkt voor een groot deel op te vangen met bezuinigingen en de verhoging van de postzegelprijs. Die mix moet er ook in 2015 voor zorgen dat de daling van de postomzet beperkt blijft, terwijl de opbrengsten van pakketvervoer en uit het buitenland met ongeveer 5 procent verder groeien.

Verdere maatregelenDe bezuinigingsoperatie levert in 2015 naar verwachting 75 tot 95 miljoen euro op, tegen 127 miljoen euro in 2014. Bestuursvoorzitter Herna Verhagen gaf aan dat de huidige reorganisatie tot en met 2017 loopt en in die periode voldoende besparingen zal opleveren. Over de verdere maatregelen voor na die tijd wordt echter al nagedacht.

Stevige basisVerhagen noemde 2014 'een goed jaar, waarin een stevige basis is gelegd voor 2015'. In heel vorig jaar zag PostNL de omzet met 2 procent groeien, naar 4,3 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 226 miljoen euro, tegen een verlies van 170 miljoen euro in 2013. Die min werd echter veroorzaakt door de dalende waarde van de aandelen TNT.