Nieuws Actueel

UArchitects floreert op twee fronten

Zowel de vakjury als het publiek heeft het project Spilcentrum 't Hofke van UArchitects gekozen als prijswinnaar voor de Dirk Roosenburgprijs 2015. Uniek dat een architectenbureau twee prijzen gelijktijdig ontvangt voor hetzelfde project.

De Ondernemer 27 oktober 2015

Eindhovenarchitectenbureau1065

De gemeente Eindhoven reikt de Dirk Roosenburgprijs om de twee jaar uit. Sinds 1989 wordt deze prijs voor ruimtelijke kwaliteit toegekend aan een opmerkelijk en inspirerend bouwproject binnen de gemeente Eindhoven. Behalve een juryprijs is er ook een publieksprijs.

Dirk RoosenburgDe prijs is vernoemd naar Dirk Roosenburg (1887-1962), een architect die veel in opdracht voor Philips werkte en daarmee een belangrijk stempel drukte op de gebouwde omgeving van Eindhoven. Ontwerpen van zijn hand zijn bijvoorbeeld de Witte Dame (1928), de Admirant (1924) en het voormalige NatLab op Strijp-S (1926). Hij ontwierp ook het eerste luchthavengebouw van Vliegveld Welschap (1934-35) in Meerhoven.

JuryprijsDe Dirk Roosenburg prijs 2015 is door een vakjury uitgereikt aan Spilcentrum 't Hofke ontworpen door UArchitects. De vakjury onder leiding van voorzitter Harm Tilman (hoofdredacteur van de Architect) heeft dit vrijdagavond 23 oktober bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Van Abbe museum.

Negen nominatiesDe jury besloot een project te lauweren dat de zintuigen prikkelt. "Een gebouw dat zorgvuldig in zijn omgeving is ingepast met veel aandacht voor de buitenruimte. Een gebouw met verrassende doorzichten naar de boomrijke omgeving. Een ontwerp dat goed, origineel en consequent is gedetailleerd. Een project dat met relatief beperkte financiële middelen is gerealiseerd, maar toch met een eigen karakter. Een gebouw waar de uiteenlopende gebruikers trots op zijn en waar prettig wordt gewerkt. De jury prijst bovendien de inzet waarmee het jonge architectenbureau het maximale uit de opgave heeft weten te halen", aldus het juryrapport.

PublieksprijsUArchitects won met hetzelfde project Spilcentrum 't Hofke tevens de Publieksprijs. De publieksprijs werd uitgereikt door Jaap Krantz, voorzitter BNA kring Zuid-Oost Brabant. Spilcentum 't Hofke kreeg van het publiek de meeste stemmen.

Van 9 tot 22 oktober kon het publiek stemmen op één van de negen genomineerden via een website. Spilcentrum 't Hofke kreeg 436 van de in totaal 1388 uitgebrachte stemmen.

UArchitects te EindhovenUArchitects is een opkomend architectenbureau in het Klokgebouw in Eindhoven, dat werkzaam is aan scholen, sportgebouwen, woningbouw, bedrijfsgebouwen en bijzondere particulieren. Dit betreft zowel nieuwbouw opgaves als uitbreidingen en/of renovatie projecten. UArchitects heeft al diverse nationale en internationale nominaties en prijzen ontvangen, zoals de Belgische Scholenbouwprijs, de Iconic Award, German Design Award in Duitsland, welstandsprijs Brabant en diverse nominaties voor het World Architecture Festival in Barcelona en Singapore.

Het ontwerpteam van UArchitects staat onder leiding van de oprichters en eigenaren: Misak Terzibasiyan & Emile van Vugt.