Nieuws Actueel

Uber in veel landen onder vuur

Van onze redactie 8 december 2014

Toen Uber dit jaar in verschillende markten op het toneel verscheen, kwamen taxichauffeurs in actie. Ze protesteerden of staakten, omdat zij vinden dat het bedrijf en de chauffeurs die ervoor werken zich schuldig maken aan oneerlijke concurrentie. In Barcelona werden in oktober zelfs auto's van twee Uber-chauffeurs in brand gestoken.

Rechters in verschillende landen delen de mening van de taxichauffeurs. Uber mag geen diensten meer aanbieden in de Spaanse steden Madrid en Barcelona. In de Belgische hoofdstad Brussel en de Duitse steden Berlijn en Hamburg is de dienst UberPOP verboden. Dankzij die dienst kunnen chauffeurs zonder taxivergunning tegen betaling mensen vervoeren.

Europa In Duitsland had de rechter overigens de dienst landelijk verboden, maar van een andere rechter mag Uber de diensten wel blijven aanbieden zolang de zaak niet definitief is beslist. Er volgt nog een hoger beroep. Ook in Frankrijk is UberPOP nog beschikbaar ondanks een verbod, omdat Uber in hoger beroep ging.

Tegelijkertijd zijn de diensten van Uber in veel andere Europese steden toegestaan, al zorgt de gestage uitbreiding van de dienst bij lokale chauffeurs voor onvrede. Inmiddels is Uber volgens de eigen website in 51 landen actief. In Europa gaat het om 42 steden. In dat lijstje staan echter ook steden als Frankfurt en Barcelona, waar dus een verbod geldt.

Kroes Overigens krijgt Uber niet alleen kritiek te verduren. Toenmalig Europees Commissaris Neelie Kroes vroeg de tegenstanders van de app om realistisch te blijven. "Digitale vernieuwingen zijn hier om te blijven. We moeten met hen werken, niet hen tegenwerken.''